Ingezonden persbericht



Nederlandse vakantieganger wil Hollands ontbijt
Bijna de helft van de Nederlanders neemt etenswaar mee

Amsterdam, 16 februari - Ruim 30 procent van de Nederlanders verlangt tijdens een buitenlandse vakantie naar een oer-Hollands ontbijt. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek naar gastronomische voorkeuren, uitgevoerd door boekingssite Hotels.com. Nederlandse vakantiegangers missen in de eerste plaats een broodje kaas met een kop koffie of een glas melk. Bijna de helft van de ondervraagden nam ooit etenswaar mee vanuit Nederland naar een buitenlands vakantieadres.

Hoewel Nederlandse toeristen voornamelijk kaas missen, blijkt er ook grote behoefte te zijn aan een boterham met pindakaas of hagelslag. Opvallend genoeg blijkt vrijwel geen enkele vakantieganger naar een typisch Hollandse warme maaltijd te verlangen. Ook aan snacks hebben Nederlanders nauwelijks behoefte op vakantie.

Aandacht voor de plaatselijke keuken
Hoewel Nederlanders dol zijn op producten van eigen bodem, wordt de plaatselijke keuken tijdens een vakantie in het buitenland veelvuldig getest. Slechts 4 procent van de ondervraagden geeft aan geen onbekende gerechten te eten. Voor een ruime meerderheid is de lokale cuisine echter niet doorslaggevend bij het bepalen van een vakantiebestemming.

Culinaire reis
Bijna 30 procent van de ondervraagden bezocht ooit een bepaald land vanwege de bijzondere lokale culinaire specialiteiten die er te verkrijgen zijn. Italiaanse specialiteiten en Spaanse tapas hebben de grootste aantrekkingskracht op Nederlandse reizigers. Frankrijk is geliefd vanwege haar wijn en champagne.

Hotels.com vroeg Nederlandse reizigers naar de meest eigenaardige delicatessen die ooit werden gegeten in het buitenland. Veel voorkomende gerechten zijn krokodillenvlees en gebakken sprinkhaan in Azië en stierenballen in Spanje.

Noot voor redacties

Einde persbericht. Woensdag 16 februari 2011. Noot voor de redactie (