Politie Twente

Woninginbraken
Enschede
Zondag 13 februari hebben vier woninginbraken plaatsgevonden in Enschede. Op de Herikebrink werd in drie woningen ingebroken, op de Koppelboerhoek werd in één woning ingebroken.

Zondagavond kreeg de politie vier meldingen van woninginbraken. Aan de Herikebrink vonden tussen 11.30 en 22.30 drie woninginbraken plaats. In alle gevallen werd aan de achterzijde van de woning een raam of achterdeur geforceerd. Er werd apparatuur en sierraden buitgemaakt. Aan de Koppelboerhoek heeft tussen 19.30 en 20.30 uur eveneens een woninginbraak plaatsgevonden. De 55-jarige bewoner kwam omstreeks 20.30 uur thuis en hoorde op de zolder gerommel. Vervolgens stond hij oog in oog met drie voor hem onbekende mannen. De mannen brachten de bewoner naar de grond en hebben met buit het huis weten te verlaten. De 55-jarige bewoner is hierbij niet gewond geraakt. Ook bij deze woninginbraak werd apparatuur, sierraden en geld buitgemaakt.

De politie is een onderzoek gestart en onderzoekt of er een mogelijk verband is tussen de inbraken. (2011013551 / 2011013598 / 2011013597 / 2011013550)

Agenten redden leven Rijssenaar Wierden
Dinsdagmorgen 15 februari omstreeks 07.00 uur zagen agenten van Politie Twente team Wierden tijdens hun surveillance even voorbij de kruising A35/N35 een auto in een zeer modderige middenberm staan. De agenten zagen dat de bestuurder nog achter het stuur zat, maar niet reageerde. De agenten aarzelden geen moment en snelden te hulp. Zij hebben de 45-jarige bestuurder met moeite door de modderige berm uit de auto weten te halen. Ze legden de man op straat en zijn direct begonnen met reanimeren door middel van een AED. Na een tijdje kwam zijn hartslag terug en konden zij de man overdragen aan het inmiddels gearriveerde ambulancepersoneel. De man is in het ziekenhuis opgenomen. (2011013999)

Huisverbod uitgereikt
Enschede
Een 30-jarige Enschedeër heeft dinsdag 15 februari een huisverbod opgelegd gekregen. De man wordt verdacht van het mishandelen van zijn vriendin. Hij is voor verder onderzoek in verzekering gesteld. Hulpverlening wordt opgestart. (2011013572)

Huisverbod

Het huisverbod is bedoeld om huiselijk geweld verder terug te dringen. Het huisverbod houdt in dat een pleger van huiselijk geweld in beginsel tien dagen zijn of haar woning niet meer in mag en in die periode ook geen contact mag opnemen met de partner of de kinderen.

De maatregel biedt de mogelijkheid om in een noodsituatie te voorzien in een afkoelingsperiode waarbinnen de nodige hulpverlening op gang kan worden gebracht en escalatie kan worden voorkomen. Het huisverbod kan ook worden opgelegd bij kindermishandeling of een ernstig vermoeden daarvan. Het huisverbod wordt in de vorm van een beschikking uitgereikt door de burgemeester of door de politie indien zij daartoe wordt gemandateerd.

De burgemeester kan afhankelijk van de situatie het huisverbod verlengen tot maximaal vier weken. Een uithuis geplaatste die zich niet aan het huisverbod houdt, kan maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen of een taakstraf. De uithuis geplaatste heeft de mogelijkheid om tegen het huisverbod in beroep te gaan bij de bestuursrechter. Voor meer informatie over het huisverbod kijk op www.huisverbod.nl

Geschorste brigadier krijgt ontslag Twente
De korpsbeheerder heeft een 62- jarige brigadier ontslagen na gebleken ernstig plichtsverzuim. Uit een onderzoek van het Bureau Interne Veiligheid is gebleken dat de functionaris zich schuldig heeft gemaakt aan onzedelijk gedrag in de richting van meerdere vrouwen met wie hij van dienstwege contact had. De man zat al geruime tijd geschorst thuis. Tevens is tegen de functionaris een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Het Openbaar Ministerie zal hierover verder beslissen.

Er wordt niet meer informatie verstrekt dan in bovenstaand bericht vermeld.

Illegaal wapen aangetroffen in woning Markelo
Naar aanleiding van een anonieme tip die bij Politie Twente was binnengekomen, heeft de politie dinsdagmiddag 15 februari omstreeks 13.40 uur een zoeking verricht in een woning aan de Holtdijk in Markelo. In deze woning is een illegaal jachtwapen aangetroffen. De 65-jarige bewoner was in het bezit van een jachtakte waarbij hij in totaal 5 geweren mag hebben. Omdat de man een illegaal jachtwapen in zijn bezit had, zijn alle wapens en de jachtakte in beslag genomen. Proces-verbaal wordt opgemaakt. (2011014211)

Hennepkwekerij ontruimd
Hengelo
Naar aanleiding van een anonieme tip via Bel M. werd op dinsdag 15 februari omstreeks 09.30 uur een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen aan de Brahmstraat in Hengelo.

In de woning werd verdeeld over drie ruimtes een hennepkwekerij aangetroffen met in totaal 478 planten. De planten en de benodigde apparatuur zijn in beslag genomen. De stroom bleek illegaal te worden afgetapt. In opdracht van de officier van justitie werden de planten en de apparatuur vernietigd. De politie doet onderzoek naar de eigenaar van de kwekerij. (2011010436)

Winkeldief aangehouden
Enschede
Dinsdag 15 februari kreeg de politie omstreeks 14.00 uur melding van een winkeldieftal, gepleegd bij een warenhuis aan het H.J. van Heekplein in Enschede. De verdachte, een 26-jarige Enschedeër, bleek uit de winkel een doos met schoenen te hebben weggenomen. Hiermee is hij de parkeergarage ingegaan. Even later kwam hij zonder de schoenendoos het warenhuis weer binnen om zijn vrouw en kind op te halen. Vervolgens zag het beveiligingspersoneel het gezin weer in de parkeergarage lopen. Beveiligingsmedewerkers zijn naar de parkeergarage gegaan om de man aan te spreken op de diefstal. De man was het er niet mee eens en probeerde weg te komen. Hij kon uiteindelijk bij de uitgang van de parkeergarage worden aangehouden en worden overgedragen aan de politie. De man is voor verder onderzoek in verzekering gesteld. (2011014178)

Verwarde man bedreigt bodes gemeentehuis Enschede
Een 63-jarige Enschedeër heeft dinsdag 15 februari rond 19.55 uur in het gemeentehuis bodes bedreigd. De bodes waren hier zo van geschrokken dat ze tijdelijk de toegangsdeur van het gemeentehuis hebben gesloten. De man had eerder op de dag ook al bedreigingen geuit. Toen agenten ter plaatse kwamen weigerde hij zijn identiteit prijs te geven en gaf aan aangifte te willen doen, maar waarvan werd niet duidelijk. Op herhaaldelijk verzoek van de agenten om te vertrekken gaf hij geen gehoor. De man is meegenomen naar het politiebureau en is na verhoor heengezonden. Proces-verbaal wordt opgemaakt. (2011014264)

Algemene verkeerscontroles
De politie heeft dinsdag 15 februari verkeerscontroles gehouden op verschillende plaatsen. Rijssen
Aan de Grotestraat werd van 10.00 tot 16.00 uur gecontroleerd. Hierbij zijn negen bekeuringen uitgeschreven, twee voor het niet dragen van de autogordel en zeven voor fietsen waar dat niet is toegestaan. Enschede
Van 11.00 tot 12.30 uur werd gecontroleerd op de Broekheurnering, waarbij werd geverbaliseerd voor het niet dragen van de autogordel (10x) en voor het niet handsfree bellen (1x). Van 14.00 tot 15.30 uur is een controle gehouden aan de Burgemeester M. van Veenlaan. Hierbij zijn boetes uitgeschreven voor het niet dragen van de autogordel (14x) en het niet handsfree bellen (1x) Tubbergen
Aan de Uelserweg en Reutummerweg zijn tussen 14.00 en 15.30 uur vier automobilisten bekeurd, drie voor het niet dragen van de autogordel en één voor foute verlichting van een aanhanger. Tevens werden op verschillende plekken in de gemeente bekeuringen uitgeschreven, eenmaal voor het niet handsfree bellen en vier keer voor het niet dragen van de autogordel. Harbrinkhoek
Tussen 14.00 en 15.30 uur is aan de Almeloseweg een algemene verkeerscontrole gehouden. Hierbij werd bekeurd voor het niet dragen van de autogordel (6x), rijden op de bromfiets zonder vastgemaakte kinband (2x), incorrect kinderbeveiligingssysteem (1x), niet werkende voorrem bromfiets (1x), gladde achterband bromfiets (1x), niet kunnen tonen van rijbewijs (1x) en het niet kunnen tonen van kentekenbewijs (1x). Tevens werd bij deze controle een 17-jarige bromfietser uit Harbrinkshoek aangehouden waarvan de bromfiets een te hoge constructiesnelheid had. Hij kreeg een leerstraf 49 cc Deurningen
Tussen 09.30 en 15.30 uur is op de A1 bij Deurningen gecontroleerd door het verkeershandhavingsteam van Politie Twente, met medewerking van de Koninklijke Marechaussee. Er werd voornamelijk gecontroleerd op alcohol- en snelheidsovertreding onder buitenlandse automobilisten en vrachtwagenchauffeurs. Ruim 850 maal werden snelheidsovertredingen geconstateerd middels de radarcontrole. In totaal zijn 39 automobilisten en vrachtwagenchauffeurs aan de kant gezet. Er werden geen alcoholovertredingen geconstateerd. Overige overtredingen waren gladde banden (1x) en losliggende lading (1x).

Leerstraf 49 cc
De leerstraf 49 cc is er voor jongeren die met de bromfiets of scooter een ernstige verkeersovertreding begaan, gevaarlijk gedrag vertonen of overlast veroorzaken. Zij krijgen van de verkeersofficier van justitie de mogelijkheid om in plaats van strafvervolging en fikse boete te kiezen voor leerstraf 49cc. Dat is een intensief programma met praktijklessen en groepsdiscussies.

De leerstraf bestaat uit vijf bijeenkomsten van drie uur (totaal 15 uur) en wordt in de buurt van de deelnemers gegeven. In de leerstraf wordt ingegaan op:
- de oorzaken van te hard en gevaarlijk rijden en de keuzes die je als jongere maakt
- de inschattingen van de eigen voertuigbeheersing en de werkelijkheid
- de plannen voor verkeersdeelname in de toekomst en de mogelijkheden hiervan. Onderzoek wijst uit dat dit effectiever is dan een boete uitdelen.

De leerstraf is ontwikkeld door het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel (ROVO) en ging in 2008 van start. Het ROVO werkt samen met het openbaar ministerie arrondissement Almelo, Politieregio Twente en Buro Tab. De Twentse gemeenten stelden geld beschikbaar voor het verkeersveiligheidsproject. (2011014221 / 2011014130 / 2011014205 / 2011014217 / 2011014225 / 2011014222)

Gewond door te grote handschoenen Enschede
Een 19-jarige vrouw uit Enschede is dinsdag 15 februari rond 20.40 uur gewond geraakt toen zij met haar scooter ten val kwam op de rotonde aan de Knalhutteweg. De vrouw reed op de Knalhutteweg, komende uit de richting van de Kuipersdijk. Op de rotonde wilde zij rechtdoor rijden en zag een 14-jarige fietsster uit Enschede die van links kwam, te laat. Zij remde, maar doordat zij te grote handschoenen aanhad, gleed haar hand van de rem. Hierdoor moest zij nog harder remmen waardoor ze onderuit ging. Ze is met een ambulance naar een ziekenhuis overgebracht. (201114283)

Botsing met autoportier
Rijssen
Aan de Esstraat is dinsdag 15 februari een 58-jarige vrouw uit Rijssen gewond geraakt. Zij reed met haar fiets tegen een openstaand autoportier aan en kwam ten val. Het portier stond al open en de bestuurder, een 47-jarige man uit Deventer, stapte net uit. De automobilist is ongedeerd, de fietsster is met een ambulance naar een ziekenhuis overgebracht. (2011014201)

Fietsster gewond bij aanrijding Enschede
Bij een aanrijding op de kruising Jan van Goyenstraat / Nic. Maesstraat is dinsdag 15 februari een 60-jarige fietsster uit Enschede gewond geraakt. De vrouw fietste op de Jan van Goyenstraat en wilde op de kruising rechtdoor. Een 48-jarige automobilist uit Enschede kwam uit tegenovergestelde richting en wilde linksaf slaan. Hij verleende geen voorrang aan de fietsster. Zij kwam ten val en is met een ambulance naar een ziekenhuis overgebracht (2011014253)


-----------------------
26 nvember 2010



Politie Twente