Provincie Noord-Brabant


presentatie duurzaamheidsbalans

Spanning tussen vraag Brabanders naar zekerheid en internationale kenniseconomie

Het goed inspelen op alle economische, ecologische en sociaal-culturele ontwikkelingen, vergt nieuwe vormen van samenhang en samenwerking. "Blauwdrukdenken werkt niet" aldus de Brabantse Commissaris van de Koningin, Wim van de Donk bij de presentatie van de Telos Duurzaamheidsbalans. Van de Donk constateert dat de duurzaamheidsbalans naast successen, ook zorgelijke ontwikkelingen, o.a. op sociaal terrein, te zien geeft.

De Telos Duurzaamheidsbalans verschijnt iedere vier jaar en geeft een beeld van de ontwikkelingen op economisch, ecologisch en sociaal-cultureel gebied in Brabant. Het is een instrument voor de provincie, gemeenten, bedrijfsleven, maatschappelijke instellingen en de Brabanders dat aanzetten geeft voor de discussie over de toekomst van Brabant. De Brabantse Commissaris van de Koningin ziet een grote verwantschap tussen de Duurzaamheidsbalans, de provinciale Agenda van Brabant en Brainport 2020. Centraal staat de ambitie om Brabant ook in de toekomst een provincie te laten zijn waar het goed wonen en werken blijft. Brabant moet een topregio op het gebied van kennis en innovatie blijven.

"Dat doel te bereiken is alleen mogelijk door nieuwe vormen van samenwerking" aldus Wim van de Donk die er op wees dat de kenniseconomie internationaal van karakter is én dat die kenniseconomie ook in toenemende mate vraagt dat woon- en leefklimaat op orde zijn. De Duurzaamheidsbalans laat zien dat de sociale agenda achterblijft . "Een vraag is hoe wij in Brabant omgaan met de spanning tussen de complexe, grote vragen aan de ene kant en de behoefte aan vertrouwen, zekerheid en identiteit bij burgers". Van de Donk wees er op dat waar het bedrijfsleven innoveert, ook de overheid nieuwe wegen moet zoeken. Sectoraal of verkokerd werken is passé, de samenhang tussen economie, ecologie en het sociaal-cultureel domein moet gezocht worden, daar liggen de kansen. Dat vraagt nieuwe vormen van kennis volgens de Brabantse Commissaris van de Koningin, die pleitte voor een nauwe samenwerking tussen de Brabantse kennisinstituten als PON, Telos en SER.



Provincie Noord-Brabant