Zwolle, 16 februari 2011

Gedeputeerde Ranter: "Sport is per definitie lokaal beleid" Lancering eerste provinciale sportgids

Gedeputeerde Gert Ranter heeft vanmiddag in Almelo de nieuwe provinciale sportgids gepresenteerd. Met deze gids, ontwikkeld in samenwerking met Sportservice Overijssel, wil de provincie de breedtesport onder de aandacht brengen. De sportgids vertelt aan de hand van interviews 'uit het veld' welke breedtesportprojecten ondersteund worden.

De nieuwe gids is een wegwijzer door het provinciale aanbod van trainingen en adviestrajecten voor gemeenten, scholen en sportverenigingen. Door samen te werken aan een actief sportklimaat willen de provincie en Sportservice Overijssel bewerkstelligen dat zoveel mogelijk inwoners de kans krijgen om (blijvend) te sporten. Sport heeft immers een positief effect op de samenleving wat betreft sociale cohesie, gezondheid en de overdracht van belangrijke waarden en normen. Afgelopen jaren investeerde de provincie onder andere in het verbeteren van de sportaccommodaties, het oprichten van een jeugdsportfonds, de inrichting van het Olympisch Netwerk Overijssel en een fair-playcampagne. Deze onderwerpen zijn slechts een kleine greep uit het totale aanbod.

Zelf verantwoordelijk
De afgelopen periode heeft de provincie extra geïnvesteerd in sport. Gedeputeerde Ranter heeft er ook voor gewaakt dat de provincie niet vanuit een ivoren toren sport heeft proberen te regelen. "Sport is per definitie lokaal beleid". In de provinciale visie zijn gemeenten en verenigingen, ondersteund door uitvoeringsorganisatie Sportservice Overijssel, zelf verantwoordelijk voor het zijn of worden van een club die midden in de maatschappij staat. Met de nieuwe sportgids biedt Sportservice Overijssel handvatten aan sportverenigingen, door het uitgebreide ondersteuningsaanbod zichtbaar te maken. Verenigingen kunnen, in samenspraak met de gemeente, deskundigen van Sportservice Overijssel inschakelen bij uiteenlopende vraagstukken en adviezen op maat.

Werkbezoek
De nieuwe sportgids werd gepresenteerd tijdens een werkbezoek van de gedeputeerde, leden van de Provinciale Staten, wethouders sport en andere sportrelaties. Zij bezochten sportaccommodaties die met een provinciale subsidie zijn gebouwd of verbouwd: Zorgzwembad het Ravijn in Nijverdal, voetbalvereniging DETO in Vriezenveen en de gloednieuwe IISPA-sporthal in Almelo.