Persbericht

Brainport 2020: Zuidoost-Nederland zorgt voor stijging Bruto Nationaal Product met zo'n 40 miljard euro ~ In 2020 draagt innovatieve toptechnologieregio Zuidoost-Nederland zo'n 40 miljard euro per jaar extra bij aan BV Nederland en legt zo het fundament onder de Nederlandse ambitie om tot de top 5 van wereldeconomieën te behoren ~

Eindhoven, 16 februari 2011 - De toptechnologieregio Zuidoost-Nederland zal in 2020 jaarlijks zo'n 40 miljard euro extra bijdragen aan het Nederlandse Bruto Nationaal Product, dat daarmee van 96 naar 136 miljard gaat. De economische groei in Zuidoost-Nederland bedraagt dan met ruim 3 procent het dubbele van het Nederlandse gemiddelde.

Hiervoor is een gezamenlijke inspanning nodig van de overheid, kennisinstellingen en MKB- en grote bedrijven in Zuidoost-Nederland. Het gaat om meer arbeidskrachten, Research & Development, infrastructuur en meer en sneller groeiende ondernemingen. Dat is de belangrijkste conclusie van het programma 'Brainport 2020: Top Economy and Smart Society', dat bedrijven, kennisinstellingen en overheden in Zuidoost-Nederland hebben opgesteld.

Top tien in de wereld
Volgens dit programma behoort de regio in 2020 tot de top tien van de wereld. Brainport 2020 legt zo het fundament onder de Nederlandse ambitie om tot de top vijf van de wereldeconomieën te behoren. Op dit moment staat Zuidoost-Nederland op de negende plek in Europa en wereldwijd op plaats dertien. Zuidoost-Nederland is nu al goed voor 35 procent van de export, 45 procent van de private R&D en 55 procent van alle toegekende patenten. De plannen zorgen voor 'meer geld in de Nederlandse kaslade', 40 miljard euro extra op jaarbasis, maar ook voor maatschappelijk rendement, namelijk het bieden van meer oplossingen voor maatschappelijke problemen op het gebied van zorg, energie en mobiliteit. Hiervoor zijn maatregelen nodig op vijf terreinen: arbeidsmarkt, technologie, bedrijvigheid, randvoorwaarden en beleid.

Bedrijven uit Zuidoost-Nederland committeren zich niet alleen aan de hoofdlijn van de strategie Brainport 2020, maar verbinden zich met toezeggingen als partner aan het verder uitvoeren van het bijbehorende uitvoeringsprogramma.

Bedrijven investeren extra
Bovenop de 600-700 miljoen euro die DSM jaarlijks besteedt in de regio Zuidoost- Nederland, committeert DSM zich als partner in Brainport 2020 aan 150 miljoen euro extra investeringen in R&D/innovatie.

ASML zal de komende jaren steeds meer R&D uitbesteden aan toeleveranciers in de Brainport regio, terwijl het eigen R&D budget de komende tien jaar minimaal gehandhaafd blijft op 550 miljoen euro waarvan ruim 450 miljoen euro in Nederland. Daarnaast investeert ASML de komende jaren 300 miljoen euro in de uitbreiding en verbetering van de campus in Veldhoven.

Jaarlijks besteedt Philips ongeveer 700 miljoen euro aan R&D als Europa's grootste patentaanvrager. De R&D activiteiten in Nederland zijn de basis voor het wereldwijde innovatiesysteem van Philips.

Als partner van de strategie Brainport 2020 vestigt Philips het wereldwijde business management MRI-scanapparatuur in Best. Op de High Tech Campus Eindhoven wordt het Health and Wellbeing lab verder uitgebouwd.

De Eindhovensche Fabrikanten kring (EFK) verenigt 50 bedrijven in de hightech- en maakindustrie en de bouw in de regio Eindhoven en levert arbeidsplaatsen aan 36.663 medewerkers in Zuidoost-Brabant.

Als partner van de strategie Brainport 2020 voorziet EFK een groot tekort aan goed opgeleide vakmensen en talentvolle kenniswerkers. Daarom zijn jongeren met een technische opleiding 'verzekerd' van een startbaan in de regio.

Nieuwe markten, nieuwe topclusters
Zuidoost-Nederland speelt als toptechnologieregio al mee in de Champions League. Met name in de high tech en chemie, maar ook in food is Zuidoost- Nederland wereldspeler. Deze sectoren zijn door het kabinet aangeduid als topsectoren in Nederland. Een sterke keten van MKB- en grote bedrijven als Philips, ASML, DSM, OCÉ, VDL, NXP, FEI en Nunhems met daaromheen een uitgebreid netwerk van hoogwaardige toeleveranciers. Deze bedrijven zijn concurrenten van elkaar, maar werken ook met elkaar samen aan nieuwe innovaties, die steeds meer plaatsvinden op de grenzen van technologiegebieden.

Met alles wat Zuidoost Nederland in huis heeft, is het in staat voorop te lopen op nieuwe markten die inspringen op het oplossen van maatschappelijke problemen die het gevolg zijn van onder meer vergrijzing, en een groeiend tekort aan grondstoffen. Naast technologische kennis is de regio ook wereldspeler in design en is kennis over economisch gedrag voor handen, nodig voor het leveren van producten en diensten met grote toegevoegd waarde. Die kennis bieden de drie universiteiten in Tilburg, Eindhoven en Maastricht , maar ook het HBO en MBO.

Zuidoost-Nederland zet niet allen in op de topclusters high tech systems en chemie, maar ook op de ontwikkeling van een aantal nieuwe clusters zoals smart mobility, smart materials, homecare, industrial design, solar, energie in de gebouwde omgeving en food & technology. Prioriteiten in het uitvoeringsprogramma Brainport 20202, van de meer dan 70 acties in totaal, zijn: talent en vakmanschap, kennis, ondernemerschap, clusters, infrastructurele verbindingen, innovatiecampussen, publieke R&D, 'branding' en samenwerking.

"We hebben goud in handen in Zuidoost-Nederland", aldus burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel, die het programma Brainport 2020 opleverde in opdracht van het kabinet. "En we kunnen nog veel meer geld verdienen voor de BV Nederland, als we direct op alle fronten aan de slag gaan: talent aantrekken, technologische innovatie stimuleren, kansen van startende ondernemers vergroten, betere voorzieningen aanleggen op het gebied van verkeer en wonen en niet alleen de samenwerking versterken in de regio, maar ook tussen Rijk en regio - hand in hand met bedrijven en kennisinstellingen."

Het rapport werd vandaag tijdens het congres Brainport 2020 in het Evoluon in Eindhoven overhandigd aan minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.