Ingezonden persbericht



Hendrik Cammu wint Pfizer Persprijs

Utrecht, 16 februari 2011. Vanmiddag werd in de Domus Medica in Utrecht Hendrik Cammu uitgeroepen tot winnaar van de Pfizer Persprijs 2010. Thema van de prijs was dit jaar Roken, een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid.

Het bekroonde artikel van Hendrik Cammu, 'Hoe stop je met roken? De sigaret in de ban' verscheen in EOS magazine. Cammu ontving uit handen van juryvoorzitter Ben Crul en Carlita Girardin van Pfizer een trofee en een cheque ter waarde van 5000 euro.

Longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter benadrukten tijdens hun voordracht dat media een belangrijke rol spelen in de beeldvorming over roken en dat het goed is om rokers te confronteren met de gevolgen.

De jury prees Cammu om zijn betrokkenheid en bevlogenheid: "Het is een mooi en compleet verhaal. Maatregelen waarmee het rookgedrag kunnen worden beïnvloed, worden door Cammu op een goed leesbare manier besproken. Het artikel is mooi vormgegeven. Verder is terecht aandacht besteed aan het maatschappelijke aspect: het gaat niet alleen om de individuele roker, maar ook om de sociale omgeving waaruit druk of gewoonte voortkomt om te beginnen en te blijven roken," aldus de jury.

Naast Hendrik Cammu nomineerde de jury ook Catelijne Elzes met het artikel 'Ik wil een kind maar eerst een sigaret' in Ouders van nu; Joris Luyendijk, Wilmer Heck en Thalia Verkade met 'Deze bv stond niet op zijn cv' in NRC en NRC Next en Marnix van Gisbergen met 'Onderzoek naar het rookgedrag van jongeren tijdens het uitgaan' in Nightlife. Zij ontvingen een kleinere uitvoering van de trofee en per nominatie 1000 euro.

Media zeer bepalend voor beeldvorming over roken

Na de presentaties benadrukten longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter, verbonden aan het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, het belang van goede berichtgeving in de media over de gevolgen van roken:

"Van de 4 miljoen rokers overlijdt 2 miljoen aan de gevolgen van roken, waarvan 1 miljoen zelfs voor zijn pensioen. Beeldvorming draagt in belangrijke mate bij aan hoe mensen tegen hun gedrag en de te verwachten risicio's aankijken. Zolang de media foto's van 'happy smokers' blijven presenteren en niet de foto's van ernstig zieke longkanker en COPD-patiënten, zal er bij het publiek het idee blijven bestaan dat roken gezellig is. Besef dat elke keer dat je een tevreden roker van 103 jaar oud toont, er ook ergens een vader of moeder van 40 is overleden met achterlating van kleine kinderen. Rokers kunnen niet genoeg geconfronteerd worden met de vreselijke gevolgen van roken en de media spelen hierin een belangrijke rol.", aldus hun motiverende pleidooi.

Onafhankelijke jury

De jury van de Pfizer Persprijs 2010 bestaat uit: Drs. Ben Crul, hoofdredacteur van Medisch Contact en arts; Dr. Lies van Gennip, directeur van Stivoro; Prof. dr. Anton Stalenhoef, internist Universitair Medisch Centrum St. Radboud; Guus Mater, journalist; Ele Visser, directeur Patiënten Academie; Prof. dr. Anne van der Meiden, Emeritus Hoogleraar Massacommunicatie en Public Relations en Drs. Sonja Keizers, oprichter en eigenaar van apotheek Pillen en Praten.

Machteld van Hulten (de Volkskrant) was vooraf ook genomineerd. Zij besloot kort voor de uitreiking de nominatie niet te aanvaarden. De onafhankelijke jury nomineerde ook een artikel in Trouw van Eveline Brandt en Joop Bouma voor de Pfizer Persprijs 2010. Zij gaven direct aan de nominatie niet te aanvaarden.

Kijk voor meer informatie op www.pfizerpersprijs.nl


Noot voor redacties



Ingezonden persbericht