Trots op Nederland


16 feb 2011 | College dicteert standpunt coalitie

Spijkenisse, 16 februari 2011

Wethouder Christel Mourik heeft het coalitiestandpunt rond de bezuinigingen aan de oppositie gedicteerd. Dit is in de politiek 'not done'. Temeer, omdat de brief specifiek was gericht aan alle raadsfracties.

Dat blijkt uit een mail die alle raadsleden dinsdag 15 februari j.l. hebben ontvangen. In de mail met als onderwerp, `antwoord mail aan de oppositie - dit is goede versie!', geeft de coalitie aan niet in te gaan op de wensen van de oppositie om het besluit met betrekking tot de bezuinigingen uit te stellen.

De oppositiepartijen, PvdA, Trots op NL, D66, SP, LPF, GroenLinks en CU/SGP, vroegen vorige week in een mail aan de coalitie om dit besluit uit te stellen. Juist vanwege het ontbreken van de gedetailleerde onderbouwing en de vele PM posten. Dit zijn posten waarvan nog niet bekend is wat de bezuiniging zal opleveren.

In de mail aan de gehele raad geven de coalitiepartijen, ONS, CDA en VVD, aan geen gehoor te geven aan het verzoek van de oppositie. In de mail is naast ondertekening door de fractievoorzitters ook de ondertekening van de wethouder zichtbaar. Hieruit is op te maken dat er in de coalitie weinig duaal wordt gewerkt en dat de wethouders het blijkbaar voor het zeggen hebben in de gemeenteraad. In plaats van dat de raad het college controleert, controleert het college de raad, blijkt uit deze actie.

In de raad van woensdag 16 februari 2011 praten de partijen verder over de bezuinigingen. Zoals het er nu naar uitziet zullen alle voorstellen dus al bij voorbaat worden goedgekeurd door de coalitiepartijen onder regie van het gemeentebestuur.