Trots op Nederland


16 feb 2011 | Trots steunt de Urker bevolking in strijd tegen windmolens

Planning: een mega windmolenpark bij Urk om aan de Europese norm van schone energie te voldoen. Deze norm is ontstaan uit een ideologische politiek, maar de EU prijst zich compleet uit de markt tegenover Azië. Waarom stellen we de toepassing van die EU norm niet uit?

Het is onbegrijpelijk dat de huidige regeringspartijen VVD en PVV dit willen, want die zijn helemaal niet voor windenergie.

Windmolens kosten aan bouw en onderhoud samen meer dan een hele windmolen ooit zal opleveren, maar dat vergeet men. Windmolens kennen sterke piekproducties die het netwerk kunnen overbelasten, zoals is gebeurd in de Amerika en Denemarken. Windmolens leveren 70% van de tijd in een jaar geen energie en dan moet een gasgestookte centrale bijspringen. Als de windmolen elektriciteit produceert, staat de gascentrale stil. Het onderhoud daarentegen gaat gewoon door en het personeel moet wachten, waardoor de vaste kosten van beide installaties blijven doorlopen.

Windenergie is veel duurder dan energie uit kolen, gas of kernenergie, waarbij de laatste twee onze voorkeur hebben. Vangen windmolens niet meer subsidie dan wind?
De horizonvervuiling met honderden masten van meer dan 100 meter hoogte is ernstig. Wilt u in zo`n technologiepark wonen? De waardedaling van huizen kan oplopen tot 30%, vogels worden doodgeslagen door de wieken van de molens en er is geluidsoverlast.

Windenergie is een uitontwikkelde technologie die uitsluitend door het bedrijfsleven moet worden opgepakt in gebieden, dus zonder subsidie. De overheid moet alleen faciliteren en controleren. Het belastinggeld bij elkaar geschraapt door de burgers moet doelmatig besteed worden. Windenergie is een te dure en te onzekere vorm van energieopwekking.

Trots op Nederland steunt Urk om de komst van windmolens te vermijden.