Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Leiden, 7 februari 2011

1000-koppig koor tijdens Scratch Muziekdagen Leiden

Het is bijna zo ver. De 23-ste Scratch Muziekdagen Leiden worden weer hoorbaar in en rond de prachtig gerestaureerde Pieterskerk. Meezingen is op bepaalde dagen nog mogelijk.

Van woensdag 16 februari 2011 tot en met zondag 20 februari 2011 zullen weer dagelijks tot 1000 amateurzangers en instrumentalisten overdag repeteren en 's avonds een klinkende uitvoering ten gehore brengen. Menig toerist loopt overdag even de kerk in om te kijken en te luisteren naar wat daar voor moois gaande is. Een enkele Leidenaar meldt zich op de dag zelf nog aan om mee te mogen zingen.

In de vroege ochtend staat er een rij voor de ingang van de Pieterskerk. Deelnemers (soms zichzelf alvast wat warm zingend) die graag naar binnen willen, om een mooie plaats op de zangerstribune of het orkestpodium te bemachtigen. Dan op zoek naar koffie en kennissen van eerdere jaren of uit het eigen koor. Een verwachtingsvolle spanning vult de kerk.

Om 9.30 uur start de repetitie met de dirigent en solisten tot iedereen rond 17.00 uur ervan overtuigd is dat de muziek er "goed inzit". Op zoek naar iets te eten in de Pieterswijk of net daarbuiten en dan om 19.30 uur de uitvoering in de kaarsverlichte kerk.

Op woensdag 16 februari starten de Scratch Muziekdagen Leiden met de Messiah van Händel, waar het 23 jaar geleden mee begon. Dit jaar zullen de solisten Sytse Buwalda (counter-tenor) en Aart Mateboer (tenor) wederom hun opwachting maken. Zij treden samen op met de winnaars van de auditie voor de Jongerenscratch 2010: Reut Rivka Shabi (sopraan) en Seung-Taek Lee (bas). Het geheel staat onder leiding van Danny Nooteboom.

Donderdag 17 februari staat een dubbelprogramma op de rol. De Carmina Burana van Carl Orff en Operafragmenten van Verdi. De Carmina Burana wordt voor de tweede keer uitgevoerd met een volledige orkestbezetting. Hans van der Toorn is de dirigent en de solisten zijn Claudia Patacca (sopraan), Marten Smeding (tenor) en Serge Novique (bas).

Vrijdag 18 februari is bestemd voor het "Koor van de Toekomst". Dit jongerenkoor, aangevuld met enkele ouderen voor de lagere stemmen, scratchen de Messiah van Händel. Het orkest bestaat geheel uit professionals. Vorig jaar was het een groot succes. Tijdens de repetitie sprak toenmalig minister Plasterk de jongeren en geauditeerde solisten toe en zong hij een stukje mee. Er is door de diverse scholen uit heel Nederland de afgelopen tijd weer hard geoefend door scholieren en docenten om klaar te zijn voor deze dag.
De Jongerenscratch is een prachtig voorbeeld van de wijze waarop de Cultuurkaart door scholen wordt ingezet. Het grootste deel van de kosten wordt uit de Cultuurkaart vergoed. Een mooie manier om jongeren kennis te laten maken met muziek. Net als vorig jaar, zijn de solisten weer studenten van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag: Nienke Otten (sopraan), Janneke Vis (alt), Rudmer de Vries (tenor) en Robert Brouwer (bas). Dirigent is Leo Rijkaart.

Zaterdag: Musicaldag! Op 19 februari gaat het spreekwoordelijke dak er weer af met de Musical Highlights, waaronder stukken uit Jesus Christ Superstar, Hair, Grease en Mamma Mia! Ook Supercalifragilisticexpielidocious zal weer voor de nodige hilariteit zorgen. Dit alles evenals voorgaande jaren onder de swingende leiding van Martin van der Brugge met Gerlinde Vliegenthart (sopraan), Sebastiano Zafarana (bariton) en Daan Kien als vertelster.

Zondag 20 februari dirigeert Ali Groen het Mozartprogramma met o.m. de Krönungsmesse en het Requiem. Een prachtige en waardige afsluiting van dit evenement. Als solisten zijn dan Hanneke de Wit (sopraan), Martine Straeser (alt), Robbert Overpelt (tenor) en Frans Huyts (bas) te horen.

Iedere dag begint de repetitie is 9.30 uur (er is op donderdag en vrijdag nog plek voor meezingers). Aanvang van het concert is 19.30 uur. In de voorverkoop zijn de kaarten verkrijgbaar bij VVV Leiden en via de website www.scratchmuziekdagen.eu . Tijdens de Scratchdagen zijn de kaarten bij de Pieterskerk verkrijgbaar.
We zijn te volgen via http:// twitter.com/scratchleiden en tijdens de dagen via hashtag #scratch2011. Verdere informatie zie www.scratchmuziekdagen.eu

De Leidse Scratch Muziekdagen zijn inmiddels een mega-evenement van hoge klasse dat staat als een huis en functioneert als een geoliede machine. En dan te bedenken dat het helemaal georganiseerd wordt door vrijwilligers. Veel van hen werken al vanaf het begin mee en dat is dus al ruim 20 jaar. Hierdoor beginnen zo langzaam maar zeker plekken in het comité vrij te vallen, juist in een tijd van groei. Daarom zijn de Scratch Muziekdagen Leiden op zoek naar mensen die dit evenement een warm hart toedragen en mee willen helpen met organiseren.

De dagen worden financieel ondersteund door hoofdsponsors Zilveren Kruis Achmea en Syntrus Achmea, Fonds 1818 en diverse adverteerders en begunstigers.

///////////////


Ingezonden persbericht