Vrije Universiteit Amsterdam

14 februari 2011
Kieskompas in Beeld biedt stemhulp voor laaggeletterden in 7 provincies

Voor mensen die moeite hebben met geschreven taal is vanaf woensdag 16 februari Kieskompas in Beeld beschikbaar. Lijsttrekkers van Gelderland lanceren deze versie van Kieskompas door deze woensdag samen met laaggeletterden in te vullen. De lancering vindt plaats in Geestelijk Cultureel Centrum 's Heerenloo (Wekerom) onder toeziend oog van André Krouwel (Kieskompas) en Wim Marijnissen (Kieskompas in Beeld). Iedereen die bij de lancering aanwezig wil zijn, is van harte welkom.

Taalproblemen
Volgens de Stichting Lezen en Schrijven kunnen 1,5 miljoen Nederlanders onvoldoende deelnemen aan de samenleving door taalproblemen. Zeven provincies komen deze kiezers tegemoet door hen in beeldtaal te helpen bij hun stemkeuze voor de Provinciale Staten. De teksten van Kieskompas zijn op een nieuwe wijze 'vertaald' in beeld. Telkens verschijnt er een tweeluik met op het linkerbeeld de situatie zoals hij is en in het rechterbeeld de situatie zoals hij wordt indien men het met de stelling eens is. Tegelijkertijd met het beeld wordt de stellingvraag voorgelezen. Met één druk op de knop kan de stelling zo vaak worden herhaald als nodig voor de gebruiker.

Ook de mogelijke antwoorden zijn gevisualiseerd. Uiteindelijk wordt de politieke positie van de gebruiker in beeld gebracht en wordt duidelijk welke partijen het dichtste bij de opvattingen van de invuller staan.

Beeldvertaling en de Friese taal
Gelderland, Noord Holland, Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg bieden laaggeletterde burgers in hun provincie deze beeldvertaling van Kieskompas aan. In Friesland is het Kieskompas natuurlijk ook in de Friese taal beschikbaar. De provincie Gelderland - de bakermat van dit project - heeft voor deze gelegenheid een speciale gedrukte versie van het Kieskompas gemaakt, zodat ook kiezers die moeite hebben met het gebruik van een computer het Kieskompas kunnen doen. Dagblad Trouw heeft 100.000 exemplaren gedrukt die gratis verkrijgbaar zijn bij de provincie.

Maandenlang heeft het team van Kieskompas samengewerkt met Marijnissen, Bureau voor Training & Advies, NOXQS en Bedrijfscartoons. Het resultaat is te zien op de website van Kieskompas.