Gemeente Zutphen

leerplichtactie tegen 'luxeverzuim' op scholen

De Zutphense leerplichtambtenaren houden vrijdag 18 februari weer hun jaarlijkse leerplichtactie op scholen in Zutphen. De laatste lesdag voor de voorjaarsvakantie staat bij leerplichtambtenaren bekend om het hoge luxeverzuim. Veel ouders houden hun kinderen ongeoorloofd weg van school om extra vroeg op (wintersport)vakantie te kunnen.

Waarschuwing en proces verbaal

Scholen zijn verplicht op de laatste schooldag voor de voorjaarsvakantie een overzicht geven van alle leerlingen die op dat moment afwezig zijn. Aan de hand van deze lijst controleren de leerplichtambtenaren alle verzuimmeldingen, waaronder ook ziekteverzuim. Wanneer de leerplichtambtenaar ongeoorloofd verzuim vermoedt, volgt er een gesprek met de ouders of verzorgers op het gemeentehuis. Blijkt het inderdaad om ongeoorloofd verzuim te gaan, dan kunnen de ouders rekenen op een officiële waarschuwing of zelfs een proces verbaal. Dat laatste leidt meestal tot een geldboete.

Uitval voorkomen

Met de actie willen de leerplichtambtenaren benadrukken dat elk kind recht heeft op onderwijs en dat het de taak is van de ouders om te zorgen dat hun kind dat ook krijgt.

De leerplichtambtenaren van de gemeente Zutphen houden zich doorgaans vooral bezig met verzuimmeldingen waarbij sprake is van zorgen over een leerling. Zij maken deel uit van de zorgadviesteams op alle scholen voor voortgezet onderwijs. Ook met basisscholen zijn er nauwe banden, net als met het Onderwijszorgcentrum en Bureau Jeugdzorg. Leerplicht werkt hierbij ook samen met het ROC en met de jongerencoaches van Het Plein. Alle inspanningen zijn erop gericht jongeren te motiveren naar school te gaan of werk op te pakken.