ProRail

Persbericht

09-02-2011

ProRail en Museum de Fundatie verrassen reizigers Zwolle

Op vrijdag 18 februari wordt de tijdelijke traverse op station Zwolle in gebruik genomen. Reizigers zullen tijdens de transfer over de loopbrug kennis maken met kunst afkomstig van de tentoonstelling 'Neoclassicisme en Biedermeier uit de Collecties van de Vorst van Liechtenstein', die nu te zien is in Museum de Fundatie.

Stations zijn voor de reiziger een belangrijke schakel in hun reis. ProRail is mede verantwoordelijk voor de kwaliteit van stations en hecht belang aan de waardering van de reiziger. Het tonen van kunst wordt gezien als een goed middel om de reis te veraangenamen en een relatie te scheppen met de omgeving. Het project ZwolleSpoort is daarom een unieke samenwerking aangegaan met Museum de Fundatie, museum voor beeldende kunst in het centrum van Zwolle. De tijdelijke traverse op het station heeft door deze samenwerking een bijzondere âlookâ gekregen.

Neoclassicisme

In nauwe samenwerking met het museum is een spectaculair ontwerp gerealiseerd rond de drukbezochte tentoonstelling die momenteel in het museum is te zien: âNeoclassicisme en Biedermeier uit de Collecties van de Vorst van Liechtensteinâ. Deze absolute topcollectie -die wordt gerekend tot één van de belangrijkste privéverzamelingen ter wereld- doet na Wenen, Moskou en Praag nu Zwolle aan en is daarmee voor het eerst in dit deel van Europa te zien. Tot en met 8 mei kleuren Rudolf von Alt, Friedrich von Amerling, Ferdinand Runk en Ferdinand Georg Waldmüller ook de traverse op het station. Stuk voor stuk grootmeesters uit het Neoclassicisme en de Biedermeier, de kunststromingen die zich ontwikkelden eind 18e eeuw, de tijd waarin ook het spoortransport werd geïntroduceerd.