Gemeente Heeze-Leende


Jan Deckersstraat 8-10 te Heeze

Eind 2009 hebben wij met de eigenaar gesproken over een `versnelde' ontwikkeling in het kader van de crisis om op die manier o.a. de bouwactiviteiten binnen de gemeente te stimuleren. Voor het college was het ontwikkelen op korte termijn met inachtneming van bepaalde randvoorwaarden een reden om ondanks de discussie met de provincie en de regio over het aantal woningen eventueel toch extra woningen toe te staan. Belangrijk daarbij `was' de snelheid waarmee het een en ander gerealiseerd kon worden. Dit is ook nadrukkelijk aan de orde geweest tijdens de gesprekken in het najaar van 2009.

Inhoudelijke beoordeling
Bij brief d.d. 26 juli 2010 werd er voor deze locatie een schetsplan ingediend ter beoordeling met op de begane grond een commerciële functie en op de verdiepingen 16 appartementen. De genoemde `snelheid' is niet meer aan de orde en bovendien werd er in de brief vermeld dat start bouw zonder voorverkooppercentage (één van de randvoorwaarden) niet wenselijk is.
Aangezien het nog steeds gaat om een kwaliteitslocatie die de verblijfsfunctie van het gemeentehuisplein kan versterken, werd het verzoek inhoudelijk beoordeeld.
Hieronder vindt u puntsgewijs onze reactie.

1. Op 6 mei 2008 heeft het college randvoorwaarden vastgesteld voor de centrumontwikkeling Heeze. Eén van deze voorwaarden was dat de gebouwen Jan Deckersstraat 6, 6A, 4 en 4B behouden moeten blijven vanwege hun cultuurhistorisch waardevol karakter. Ook de raad heeft hier jaren geleden een uitspraak over gedaan. Van gedeeltelijke sloop zal op korte termijn geen sprake zijn.
Het huidige bouwvlak op de percelen Jan Deckersstraat 8-10 is 15 m x 12 m. Een uitbreiding aan de achterkant zal dus smaller moeten worden dan nu getekend werd. Er moet voldoende ruimte zijn voor een doorgang naar achter.

2. Het bebouwen van het volledige perceel Jan Deckersstraat 8/10 is niet bespreekbaar. Horeca en/of kleinschalige detailhandel aan de voorzijde is positief. Het huidige bouwvlak binnen het vigerende bestemmingsplan `Kom Heeze' is richtinggevend en zou wel uitgebreid kunnen worden aan de achterkant tot een bebouwingsdiepte op de begane grond van circa 20 m.

3. Twee bouwlagen met kap (maximale bouwhoogte bedraagt 12 m) zijn mogelijk voor de eerste 18 m. Daarna mag de uitbreiding slechts uit één bouwlaag bestaan. De verdere uitwerking moet in overleg met onze stedenbouwkundige plaatsvinden.

4. Een parkeerkelder is positief voor de parkeerplaatsen van de appartementen. Er werd echter geen rekening gehouden met de parkeerplaatsen voor de overige functie(s).

5. Op de verdieping(en) is er ruimte voor woningen. Er kunnen maximaal 2 woningen toegevoegd worden op deze locatie.

Gelet op het bovenstaande heeft het college op dinsdag 8 februari 2011 besloten geen medewerking te verlenen aan het ingediende verzoek. Het college ziet daarentegen wel mogelijkheden tot herontwikkeling aan de voorkant van het perceel met een horecafunctie en/of kleinschalige detailhandel op de begane grond en wonen op de verdieping(en). Er mogen maximaal 2 woningen toegevoegd worden. Het uitvoeringsprogramma woningbouw moet hierop wel aangepast worden.

Aangezien de uitvoering van de onherroepelijke plancapaciteit in het kader van de pilot `Bouwen binnen strakke contouren' zo goed als stil ligt en de bouwactiviteiten wel wat gestimuleerd kunnen worden had het college op 15 september 2009 besloten gesprekken te voeren met initiatiefnemers van een aantal kwaliteitslocaties om de mogelijkheden tot versnelde ontwikkeling te bespreken. Eén van de besproken locaties was het perceel aan de Jan Deckersstraat 8-10 te Heeze in het kader van het aantrekkelijk maken van het gemeentehuisplein.

Het gesprek over de Jan Deckersstraat 8-10 werd gevoerd met mevrouw Van den Boer en haar adviseur, de heer M. Koenen van Martin Koenen Adviesbureau. Tijdens het gesprek kwamen de volgende zaken aan bod:
1. Een aparte ontwikkeling is positief. Op die manier ontstaan er aparte geledingen in de gevels. Herontwikkeling hoeft dus zeker niet te wachten op `centrumplan Heeze'. Het terras op de verdieping komt tegen een bestaand gebouw te liggen. Er zijn nog weinig details bekend, maar er moet wel een oplossing gezocht worden voor de lichtinval. Ook op deze locatie kan er gebouwd worden aan een nieuw straatje (in overeenstemming met Jan Deckersstraat 13-15). Dit verhoogt de belevingswaarde van de straat. Moderne architectuur is vereist, zeker met betrekking tot de lichtinval. Locatie is uiterst geschikt voor startersappartementen (circa 7 stuks) en horeca of kleinschalige detailhandel aan de voorzijde. Parkeren is een aandachtspunt.
2. Randvoorwaarden versnelde ontwikkeling:
a. Binnen 4 weken na het gesprek aangeven of de locatie op korte termijn ontwikkeld kan worden;
b. Geen voorverkooppercentage, bouwen is verplicht na onherroepelijk worden van de bouwvergunning;
c. Moderne architectuur;
d. Verdere afstemming met de stedenbouwkundige; e. Aandacht voor duurzaam bouwen (GPR-gebouw);
f. Doelgroep: in elk geval 7 starterswoningen.