Gemeente Stichtse Vecht

Gebiedsgericht werken: de kernen centraal

Stichtse Vecht kent 12 verschillende kernen. Die kernen, klein of groot, hebben allemaal hun eigen kwaliteiten en moeten hun eigenheid kunnen blijven behouden. Om ervoor te zorgen dat de lijnen tussen de inwoners en het bestuur door de schaalvergroting niet te lang worden, ontwikkelt Stichtse Vecht een passende manier van gebiedsgericht werken.

Wethouder Wijk- en kernenbeleid Jaap Verkroost: 'We houden ons serieus aan onze belofte dat we de inwoners uit alle kernen goed en gelijkwaardig zullen bedienen. We zijn dan ook begonnen met het ontwikkelen van een degelijk en goed functionerend beleid dat ervoor zorgt dat geen enkele kern buiten beeld raakt. Daar gaat alleen wel wat tijd overheen, en we hebben ook u daarbij nodig.'

De aanpak

Stichtse Vecht heeft een goed netwerk van wijkcomités, bewonersverenigingen en wijkcommissies. Daarom is ervoor gekozen hen het eerste aanspreekpunt te laten zijn voor de inwoners. Zij verzamelen uw opmerkingen en spelen die door aan de twee medewerkers leefbaarheid en veiligheid.

Digitaal meldpunt: voor mankementen aan de openbare ruimte

Voor mankementen aan de openbare ruimte, zoals hinderlijk overhangende takken of loszittende stoeptegels neemt u contact op met het Digitaal meldpunt.

Medewerkers leefbaarheid en veiligheid
Woont u in een wijk of buurt die (nog) geen wijkcomité of wijkcommissie heeft? Dan kunt u direct contact opnemen met de medewerkers leefbaarheid en veiligheid: Mario van Dijk en Jan Scheeve. Zij helpen u bij acute kwesties en bij het realiseren van kleine initiatieven. Woont u ten oosten van het Amsterdam-Rijnkanaal dan is Jan Scheeve uw aanspreekpunt. Mario van Dijk neemt het gebied ten westen van het Amsterdam-Rijnkanaal voor zijn rekening.

Gebiedsregisseur: voor de lange-termijnplannen voor de kernen

Het maken van lange-termijnplannen voor de kernen en het uitvoeren grote initiatieven is de taak van de gebiedsregisseurs. De drie gebiedsregisseurs van Stichtse Vecht zijn elk verantwoordelijk voor een eigen gebied: Wieke van Mourik werkt aan de ontwikkeling van Breukelen-dorp en Maarssen-dorp, Eva de Ruiter ontwikkelt de wijkplannen voor Maarssenbroek, Kockengen, Nieuwer Ter Aa en Loenersloot. Jacobine Klijberg waakt over de belangen van Loenen, Tienhoven, Oud-Zuilen, Vreeland, Nieuwersluis en Nigtevecht.

Eén ambassadeur per kern: gebiedswethouders

Alle wethouders van Stichtse Vecht dragen graag hun steentje bij aan het gebiedsgericht werken. Zij zijn ieder ambassadeur van een aantal kernen. Jaap Verkroost is overkoepelend wethouder voor het gebiedsgericht werken.

* Maarssenbroek: Vital van der Horst;

* Maarssen-dorp: Gera Helling-Zeisseink;

* Breukelen-dorp: Pieter de Groene;

* Loenen-dorp: Piet Ploeg;

* Kleine kernen oostelijk van het kanaal: Klaas Wiersema (Tienhoven, Oud-Zuilen, Nieuwersluis, Vreeland en Nigtevecht);
* Kleine kernen westelijk van het kanaal: Jaap Verkroost (Kockengen, Nieuwer Ter Aa, Loenersloot).

Uw mening

Het is belangrijk dat het gebiedsgericht werken wordt gedragen door zowel de inwoners, de kernpartners (zoals de politie of de woningbouwverenigingen) als de gemeente. De hierboven geschetste werkwijze moet nog worden aangepast en verfijnd. Daarom organiseren wij op korte termijn consultatierondes. Daarin vragen wij u bijvoorbeeld hoe u vertegenwoordigd wilt worden, met welk gebied u zich het meest verbonden voelt, welke thema's u belangrijk vindt. Binnenkort ontvangen de wijkcomités een nadere toelichting over hoe we dit gaan aanpakken. U hoort dus nog van ons!

Contactgegevens medewerkers gebiedsgericht werken

Heeft u vragen over het gebiedsgericht werken? Wilt u iets voorleggen aan de medewerkers leefbaarheid en veiligheid, of contact opnemen met de gebiedsregisseurs? U kunt hen bereiken door te bellen naar 0346 25 40 00. Een e-mail sturen kan ook. Mailt u naar:
* mario.van.dijk@stichtsevecht.nl

* jan.scheeve@stichtsevecht.nl

* wieke.van.mourik@stichtsevecht.nl

* jacobine.klijberg@stichtsevecht.nl

* eva.de.ruiter@stichtsevecht.nl

* contactgegevens van de wijkcomités en wijkcommissies