Project Gemeente Westland

78 nieuwe startersleningen mogelijk in 2011

Minimaal 78 nieuwe startersleningen mogelijk in 2011

Publicatiedatum: 18-02-2011

Op 15 februari is de gemeenteraad akkoord gegaan met het investeren van EUR 2,3 miljoen euro voor startersleningen. Met deze investering kunnen er minimaal 78 nieuwe startersleningen worden verstrekt en daarmee wil de gemeente Westland de woningmarkt een stimulans geven. Starters kunnen makkelijker een woning kopen en de doorstroming op de woningmarkt wordt vergroot doordat ook huurders gebruik kunnen maken van de regeling.

Inmiddels is het alweer bijna 4 jaar geleden dat de gemeente Westland van start is gegaan met het verlenen van startersleningen. De starterslening overbrugt het verschil tussen de verwervingskosten van de woning en het maximale bedrag dat op basis van het inkomen geleend kan worden volgens de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). De regeling is erg succesvol gebleken, tot op heden zijn er 219 startersleningen verstrekt.

Tegelijkertijd is de regeling op enkele onderdelen vernieuwd. Zo is de ondergrens van de koopprijs van de woning komen te vervallen. Hiertoe is besloten omdat de koopsubsidieregeling door het rijk is beëindigd. Dit betekent dat starters die niet meer in aanmerking konden komen voor koopsubsidie, onder voorwaarden, vanaf heden wel gebruik kunnen maken van de starterslening.

Wethouder: Jan Bogaard " Ik ben erg blij met de doorstart van de starterslening. Op deze manier kunnen meer starters in de gemeente Westland geholpen worden wat tevens de doorstroom in woningen bevorderd. Daarnaast is de starterslening ook erg belangrijk voor de doelgroep met een inkomen net boven EUR 33.614. Deze groep komt namelijk door de verscherpte regelgeving minder makkelijk in aanmerking voor een sociale huurwoning, terwijl een koopwoning vaak ook niet tot de mogelijkheden behoort. De starterslening maakt een koopwoning voor deze groep beter bereikbaar."