Port of Rotterdam

Datum 18-2-2011
Bron Havenbedrijf Rotterdam N.V. ©

Tijdelijk onderkomen Verkeerscentrale Hoek van Holland

Het Havenbedrijf Rotterdam plaatste onlangs portocabines naast de verkeerscentrale Hoek van Holland aan de Maasmond. Ze dienen als tijdelijk onderkomen voor verkeersbegeleiders die daar werken. Het Havenbedrijf moderniseert de verkeersbegeleiding van de haven.

Het havengebied van Rotterdam bestrijkt een gebied van 100 kilometer; vanaf het begin van de Eurogeul, 57 kilometer voor de kust, tot en met de Van Brienenoordbrug. Daarin arriveren jaarlijks ongeveer 34.000 zeeschepen en 130.000 binnenvaartschepen. Die zijn gezamenlijk goed voor ongeveer één miljoen scheepvaartbewegingen. Havenbedrijf Rotterdam is verantwoordelijk voor de veiligheid en orde in de haven. Daartoe heeft het onder andere circa 100 verkeersbegeleiders in dienst. Zij maken voor hun werk gebruik van meer dan 30 radars en houden kantoor in de Botlek op de nieuwe Verkeerscentrale Rotterdam en in Hoek van Holland. Die laatste verkeerscentrale zal nu grondig worden gemoderniseerd. De apparatuur waarmee de verkeersbegeleiders werken is aangepast aan deze tijd. De verkeerscentrale in Hoek van Holland voldoet niet meer aan de eisen die deze apparatuur stellen.

Planning
Na het plaatsen van de portocabines is men nu bezig de benodigde apparatuur te plaatsen. Als alles in orde is, verhuizen de verkeersbegeleiders naar dit tijdelijke onderkomen. De renovatie van de Verkeerscentrale Hoek van Holland duurt waarschijnlijk tot eind 2012. Daarna verdwijnen de portocabines weer uit het zicht verdwijnen.