Gemeente de Waard


Verordeningen voortaan gratis en thuis in te zien; databank vervangt papier

Alle regelgeving van de drie gemeenten is voortaan digitaal en gratis te raadplegen via deze link. De meest bekende voorbeelden van gemeentelijke regelgeving zijn de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV), de subsidieverordening en de belastingverordeningen (met daarin de tarieven).

Iedereen die de gemeentelijke regelgeving van Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland wil bekijken, kan dit iedere dag op elk gewenst moment doen via internet. Overzichtelijk, zonder wachttijden, kosten of papier. Verantwoordelijk hiervoor is de recente invoering van de Centrale Voorziening Decentrale Regelgeving (CVDR). Werkorganisatie De Waard heeft met het in werking laten treden van het CVDR opnieuw een digitaal dienstverleningsproject afgerond.

Wat kunt u ermee?
U kunt zien welke regels er gelden in uw gemeente. Dat zijn er meer dan u denkt: Van het verwijderen van asbest tot het tarief van de afvalstoffenheffing en van het houden van huisdieren tot het in aanmerking komen van subsidies. Kortom, in de verordeningen en regelgeving leest u wat uw rechten en plichten zijn.

De ervaring leert dat het voornamelijk bedrijven zijn die de verordeningen en regelgeving raadplegen. Bijvoorbeeld bedrijven buiten de gemeente of zelfs buiten Nederland die zich in één van de drie gemeenten willen vestigen en kijken of de regels dat toestaan en/ of die regels ze bevallen. `Voorheen moesten bedrijven langskomen of telefonisch of per mail een aanvraag doen en vervolgens leges betalen om het gevraagde toegestuurd te krijgen, zijn ze met enkele muisklikken klaar', zegt projectleider Wim Deelen van De Waard.

Voordelen
Een belangrijk voordeel naast het digitaal voor handen hebben, is dat aan de hele brei van toevoegingen, intrekkingen en wijzigingen een einde is gekomen. De verordeningen zijn in het papieren tijdperk actueel gehouden door gemeenteraden toevoegingen en wijzigingen te laten vaststellen en artikelen te laten schrappen. Een verordening werd gemakshalve niet geheel ingetrokken en opnieuw vastgesteld, maar in delen. Dat maakte het er niet duidelijker op.

`Kortom: eenvoudiger, sneller, meer gemak en gratis. Opnieuw een impuls voor onze digitale dienstverlening', klinkt het uit de mond van een tevreden projectleider.

CVDR is een van de projecten van het Programma Andere Overheid, dat de gemeenten Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland op dit moment uitvoeren. Dit programma heeft twee doelen: het verbeteren van de dienstverlening van de drie gemeenten en het voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid om de gehele overheid efficiënter, sneller en beter te laten werken.

Werkorganisatie De Waard van de gemeenten Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland steekt veel tijd, energie en middelen in het bereiken van de twee doelen: het verbeteren van de dienstverlening van de drie gemeenten en het voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid om de gehele overheid efficiënter, sneller en beter te laten werken. Andere voorbeelden van de projecten van het Programma Andere Overheid zijn de Wabo (de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) en www.omgevingsloketonline.nl, waarmee u heel eenvoudig één aanvraag kunt indienen voor alle vergunningen op het gebied van bouwen en milieu. En DURP waarmee u digitaal bestemmingsplannen kunt inzien.

Deze informatie is op 17 februari 2011 gepubliceerd in Het Kontakt.