Politie Utrecht

Persberichten Heuvelrug, 11.25 uur

Utrecht, 18-02-2011

Waarschuwing: woninginbrekers actief in Veenendaal-West

VEENENDAAL - De politie heeft de afgelopen tijd meerdere aangiften binnen gehad van woninginbraken in Veenendaal-West. Met de voorjaarsvakantie in het vooruitzicht willen we bewoners extra alert maken op de kans op woninginbraak.

Uit de inbraakaangiftes blijkt dat de meeste inbraken in Veenendaal-West plaatsvinden aan het einde van de middag rond 17.00 tot 22.00 uur in de avond. De meest voorkomende methode is momenteel het hengelen. Hierbij gebruiken inbrekers bijvoorbeeld een stuk ijzer om te hengelen aan de deurklink of deurgrendel. Dit kan binnen minder dan 12 seconden. Draait u daarom altijd de deur op slot om dit te voorkomen. Plaats een latje, brievenzak en laat geen touwtjes uit de brievenbus hangen.

Verscherpt toezicht

De politie gaat tijdens de voorjaarsvakantie verscherpt toezicht houden in de hotspotwijken. Dit gebeurt opvallend, maar ook onopvallend. Hierdoor neemt de kans om inbrekers op heterdaad te kunnen betrappen toe.

Melden helpt, bel 1-1-2 bij verdachte situaties

De kans op het aanhouden van verdachten wordt groter als u zélf ook alert en waakzaam bent! Bel bij verdachte situaties, direct de politie via het alarmnummer 112. Let op het signalement van de verdachte personen en op kenmerken van eventuele vervoersmiddelen, zoals merk, type, kleur en het kenteken. Uw informatie kan cruciaal zijn voor de opsporing en aanhouding van de verdachte(n).
Verdachte situaties kunt u herkennen doordat ze vaak een niet-pluis gevoel geven. Bijvoorbeeld als:

* u personen ziet die niet in de wijk thuis horen / daar niet wonen
* u personen door brandgangen ziet lopen die daarbij veel belangstelling hebben voor de woningen

* u voertuigen ziet die regelmatig / meerdere keren langzaam door de straat dan wel wijk rijden en waarvan de inzittenden interesse tonen in de woningen

* u (onbekende) personen ziet die fotos maken van woningen

Wat u zélf doen om woninginbraak te voorkomen tijdens de vakantieperiode?

* Meld uw buren wanneer u er (voor langere tijd) niet bent; zij kunnen een oogje in het zeil houden bij uw afwezigheid
* Maak met de straat een belcirkel: als er wat gebeurt, is iedereen snel op de hoogte en kunt u als dat nodig is ook tegelijk naar buiten komen

* Wissel e-mailadressen uit: zaken die minder urgent zijn maar waarvan het wel handig is als iedereen het weet, kunt u per e-mail aan elkaar laten weten

* Regel samen met uw buren bijvoorbeeld achterpadverlichting
* Met een tijdsklok kunt u lampen tijdens uw afwezigheid aan- en uitschakelen

* Als u op vakantie gaat, laat dan uw post door TNT bewaren en zet uw krantenabonnement tijdelijk stop of laat de krant doorsturen.

Wilt u actuele informatie over onder andere gepleegde woninginbraken? Ga dan naar de nieuwe website www.stopdecriminaliteit.nl en zie wat er in uw buurt gebeurt.