CDA


Gerda Verburg: Waddenfonds en ROM's naar de regio vrijdag 18 februari 2011

CDA-kamerlid Gerda Verburg heeft minister Verhagen van ELI deze week in een debat over regeldruk opgeroepen, om de verschillende Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen voor het symbolische bedrag van 1 euro over te dragen aan de betreffende regioâs. Ook moet de rijkszeggenschap over die ROMâs worden opgeheven. Hiermee laat je de regioâs zelf beslissen over ontwikkelingen die de regioâs het best ondersteunen. Het CDA is van mening, dat de expertise hierop in de verschillende regioâs het grootst is, en de effectiviteit van de ROMâs dan ook groter zal zijn op die manier. Er zijn in Nederland 4 Regionale
Ontwikkelingsmaatschappijen, de NOM, Oost NV, de BOM en het LIOF, die respectievelijk het noorden, het oosten, Brabant en Limburg economisch moeten versterken. Verburg: "In de regio zitten ze niet te wachten op Haagse bemoeienis daarmee. Laat regioâs zelf hun prioriteiten bepalen, dat werkt veel beter."

Verburg diende tevens een motie in, om het Waddenfonds met het totale budget over te dragen aan de waddenregio. Het Waddenfonds is opgericht en gevuld als compensatie om te worden aangewend voor herstel en ontwikkeling van het waddengebied. Maar het is in de loop der jaren ook vaak voor andere doeleinden aangesproken. Verburg: "Als zoân fonds bestaat om het waddengebied te herstellen en ontwikkelen, dan moet het daar ook voor gebruikt worden. En volgens ons kan de Waddenregio dat zelf het best. Wat ons betreft kan het per 1 april in beheer komen van de waddenregio."