CDA


Meer ruimte voor expertisescholen om zich voor te bereiden op bezuiniging
vrijdag 18 februari 2011

Scholen in het passend onderwijs die deels gefinancierd werden door expertisebekostiging, krijgen langer de tijd om zich op de bezuinigingen voor te bereiden. Een motie van CDA-kamerlid Kathleen Ferrier en de coalitiepartners hiervoor werd deze week aangenomen. De scholen, die lesgeven in de zogenaamde clusters 1, 2 of 3 van het speciaal onderwijs, zouden de bekostiging in het eerdere voorstel van het kabinet in 2013 in één keer verliezen. Ferrier: "Er zijn ook scholen in deze clusters die nu al zonder de extra bekostiging werken, dus het kan wel. Maar voor een aantal scholen betekent het verlies van het expertisegeld, bovenop de ombuigingen die er al zijn, wel een heel forse teruggang in middelen. Het is niet de bedoeling dat die scholen omvallen, dus moeten ze ruimer de tijd krijgen om zich hierop voor te bereiden. Met het afbouwen van het expertisegeld in twee gelijke stappen, kan sluiting van de scholen worden voorkomen."

De bezuinigingen in het passend onderwijs waren afgelopen weken onderwerp van veel protest. Begrijpelijk natuurlijk, zegt Kathleen Ferrier. "Maar we moeten niet vergeten dat de manier waarop het nu geregeld is, ook niet goed genoeg werkt. We gaven met elkaar 3,7 miljard euro uit aan passend onderwijs, dat blijft na de bezuinigingen nog steeds 3,4 miljard inclusief basisbekostiging. En toch zitten nog steeds veel kinderen langdurig thuis, blijft de kwaliteit van het onderwijs achter, en is er totaal geen duidelijkheid over waar al die miljarden zijn gebleven; wat is ermee gedaan?" Het CDA is ervan overtuigd dat er ook met 3,4 miljard euro op een goede manier lesgegeven kan worden aan kinderen die speciale aandacht nodig hebben. "Dan moet er echter wel een aantal zaken veranderen", zegt Ferrier. Zo moet de financiële verantwoording veel transparanter, en moeten de scholen niet in een keurslijf gehangen worden over de samenwerkingsverbanden die zij aangaan. "Wij willen scholen en leraren de vrijheid geven om het onderwijs in te richten. Het geld moet veel meer naar de klas, zodat leraren zich toegerust voelen om met het passend onderwijs om te gaan."

De CDA'ster sprak in het debat ook haar verontwaardiging uit over de veel te hoge salarissen van bestuurders van zorginstellingen die onderwijs verzorgen in het speciaal onderwijs. Deze week werd duidelijk dat sommige bestuurders hierin ruim 250.000 euro per jaar verdienen. Die salarissen worden vastgesteld door de raden van bestuur van de instellingen, maar volgens Ferrier 'zijn deze bestuurders zijn losgezongen van de werkelijkheid'. "Ga dus ook maar snijden in deze salarissen, voor er banen van leraren verdwijnen. De minister moet dit wat ons betreft meenemen in haar gesprekken met de schoolbestuurders", aldus Ferrier.