Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties


Openbaarmaking inkomen hoger dan 193.000 euro 17 februari 2011 12:56

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de norm bekend gemaakt voor de Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens (zie: Staatscourant 16 februari 2011), afgekort Wopt. Over het jaar 2010 bedraagt deze norm 193.000 euro. Het is verplicht beloningen van topfunctionarissen - bestuurders en eventueel anderen binnen de organisatie - die hoger zijn dan dit bedrag te vermelden in het jaarverslag over 2010.

Bovendien bepaalt de WOPT dat corporaties dergelijke beloningen ook moeten melden aan het ministerie van Binnenlandse Zaken.

In december 2010 stuurde het kabinet ook het wetsvoorstel normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (download), afgekort WNT, naar de Tweede Kamer om de inkomens van semi-publieke instellingen en woningcorporaties te normeren. Als de WNT is aangenomen mag de beloning van bestuurders en hoogste leidinggevenden van woningcorporaties niet uitstijgen boven een beloningsmaximum, gebaseerd op 30 procent meer dan het brutosalaris van een minister. Dit komt neer op een bedrag van 187.340 euro, vermeerderd met componenten voor onkostenvergoeding (7.559 euro) en het werkgeversdeel van het pensioen (28.767 euro). De ontslagvergoeding wordt, overeenkomstig het regeerakkoord, gemaximeerd op 75.000 euro. De WNT bevat ook regels over het openbaar maken van de beloning. Als de WNT is aangenomen vervalt de WOPT.

Al in juli 2010 hebben de leden van VTW en NVBW (rechtsopvolger van Het Directeurencontact) de Sectorbrede Beloningscode Bestuurders Woningcorporaties vastgesteld. Deze code bevat een maatschappelijk aanvaard beloningsmaximum van 188.000 euro, waarvan alleen in uitzonderingsgevallen en na goedkeuring door een toetsingscommissie mag worden afgeweken.