Provincie Noord-Holland

Aanpassing provinciale monumentenlijst

18 februari 2011 -

De provincie beschermt momenteel 600 provinciale monumenten die Noord-Holland rijk is. Hiervan draagt de provincie op korte termijn 100 monumenten over aan gemeenten, in onderling overleg.

Het budget voor provinciale monumenten blijft gelijk. Jaarlijks is structureel 900.000 euro beschikbaar. Reden voor de aanpassing van de lijst is dat de provincie de 500 grotere structuren en structuurdragers wil behouden en ontwikkelen, zoals in de provinciale Cultuurnota is vastgelegd. De provincie vindt dat cultuurhistorische dijken, waterwegen, provinciaal beschermde dorps- en stadsgezichten bepalend zijn voor de identiteit van Noord-Holland. Dit geldt ook voor stolpen en molens. Deze zogenaamde structuurdragers zijn van grote waarde voor de ruimtelijke kwaliteit en zorgt ervoor dat Noord-Holland aantrekkelijk is voor bewoners, bedrijven en toeristen. De structuurdragers zijn vastgelegd in de Structuurvisie Noord-Holland 2040.

Lokale waarden
De overige ruim 100 monumenten zijn geen structuurdragers. Het gaat voornamelijk om woonhuizen en openbare gebouwen binnen de dorpskernen. Het zijn monumenten die de provincie in de jaren 1980-1990 heeft beschermd, toen gemeenten nog niet in staat waren gemeentelijke lijsten samen te stellen. Om belangrijke lokale waarden niet verloren te laten gaan, heeft de provincie deze monumenten toen beschermd. Nu gemeenten inmiddels eigen lijsten opstellen, gaat de provincie de gemeenten voorstellen de 100 monumenten die geen structuurdragers zijn, aan hun lijsten toe te voegen.

De provincie neemt op korte termijn contact op met de eigenaren van deze 100 provinciale monumenten. Vaststaat dat zij nog drie jaar aanspraak maken op provinciale subsidies. De colleges van B&W in Noord-Holland worden op korte termijn schriftelijk geïnformeerd over de methode van herijking in hun gemeente.

---