Gemeente Breda

Bestemmingsplan Waterdonken-Waterakkers gedeeltelijk herzien

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om het bestemmingsplan `Waterdonken-Waterakkers, partiële herziening Waterakkers' vast te stellen.
De gedeeltelijke herziening is nodig omdat de op- en overslag van groenafval van de gemeente Breda aan de Nieuwe Kadijk de komende jaren gevestigd blijft op de huidige locatie en dit gevolgen heeft voor de vorm van het naastgelegen gebied Waterakkers.

Het bestemmingsplan `Waterdonken-Waterakkers, partiële herziening Waterakkers' lag tot 2 februari jl. ter inzage. Het college ontving geen zienswijzen.

Waterakkers is een zeer groot waterbassin tussen Waterdonken en Bouverijen. Het water wordt hier gezuiverd en gaat verdroging van de Lage Vuchtpolder tegen. Het oorspronkelijke ontwerp voor Waterakkers ligt vast in het bestemmingsplan `Waterdonken- Waterakkers'. Bij de vaststelling van dit bestemmingplan in oktober 2007 ging het college er vanuit dat de op- en overslag aan de Nieuwe Kadijk zou verhuizen naar een nieuwe locatie. De vrijgekomen plek zou dan deels gebruikt gaan worden voor de aanleg van Waterakkers. Nu blijkt dat de verplaatsing van de op- en overslag voorlopig financieel niet haalbaar is. Deze nieuw ontstane situatie is in deze herziening planologisch geregeld.

Het college studeert nog op de haalbaarheid en de meest geschikte locatie van een biomassacentrale. Naar verwachting is medio 2011 hierover meer bekend. Ook al lijkt het niet erg waarschijnlijk dat de biomassacentrale aan de Nieuwe Kadijk komt, sluit Breda dit uit praktische overwegingen in de herziening nu nog niet uit.