Politie Brabant-Noord

18/02 Jaaroverzicht district Maasland 2010

Regio Brabant-Noord, 18-02-2011 o Het afgelopen jaar heeft het politiekorps Brabant-Noord geïnvesteerd in veiligheid in de wijken. Het aantal wijkagenten werd in september in district Maasland uitgebreid van acht naar vijftien. Deze wijkagenten staan midden in de buurt, werken samen met verschillende partners en zijn sociaal waar mogelijk. Maar ze zijn treden ook daadkrachtig op als het nodig is. Daarnaast zijn ze de oren en ogen in de wijk voor de opsporing. Ze speelden een belangrijke rol in de aanpak van incidenten die soms een grote impact hadden op het veiligheidsgevoel in de wijk. Ook organiseerden ze wijkcontroles om partners en inwoners te betrekken bij de aanpak van woninginbraken.

Algemeen

Inwoners van het district Maasland (de gemeenten: Oss, Maasdonk, Bernheze, Lith) hebben in 2010 in totaal 7.324 keer aangifte gedaan. Dat is minder dan de 7.422 keer in 2009. Naast de persoonlijke of telefonische aangifte, is het voor de burger mogelijk om via internet aangifte te doen van een aantal delicten, zoals fietsendiefstal en auto-inbraak.

Geweld

Onder de noemer geweld vallen diverse delicten zoals mishandeling, bedreiging, doodslag en zedendelicten. In 2010 is het totaal aantal aangiften van geweldsincidenten in district Maasland gedaald met 5,3%. Het aantal mishandelingen daalde in 2010 met 12,7% ten opzichte van 2009. Het aantal aangiften van bedreiging steeg echter met 10,4%. Van alle geweldsincidenten werd 72,5% opgelost.

Het politiedistrict Maasland werd geconfronteerd met een aantal ernstige geweldsincidenten waarvoor omvangrijke onderzoeken werden gestart. Op 20 januari werd in een woning aan de Van Anrooijstraat in Oss een dode vrouw aangetroffen. Hiervoor werd een 35-jarige Ossenaar aangehouden. Het onderzoek loopt nog. Op 8 maart vloog op de Jan van Thijssenstraat in Oss een bestelbus in brand doordat er een explosief was geplaatst. In het onderzoek werden geen aanhoudingen verricht. Op 6 mei werd het levenloze lichaam van een vrouw gevonden in een woning aan de Bongerd in Oss. Haar 35-jarige echtgenoot werd aangehouden. Dit onderzoek is afgerond, maar de zaak moet nog voorkomen. Op 24 mei raakte een vrouw ernstig gewond doordat ze op de Heesterseweg in Geffen werd aangereden. Hiervoor werden twee 18-jarige mannen uit Berghem en Oss aangehouden. Dit onderzoek loopt nog. Een 43-jarige vrouw werd op 15 juni om het leven gebracht in haar woning aan de Hertewissel in Oss. Een 46-jarige Ossenaar werd bij de woning aangehouden. Het onderzoek is nog niet afgerond. Op 3 oktober werd een 63-jarige vrouw in haar woning aan de Schoonstraat in Heesch om het leven gebracht. Een 49-jarige vrouw uit Kootwijkerbroek werd hiervoor aangehouden. Dit onderzoek is afgerond, maar de zaak moet nog voorkomen. Een 18-jarige vrouw uit Oss werd op 25 november door een 24-jarige Ossenaar ontvoerd. De verdachte kon uiteindelijk aangehouden worden en de vrouw bleef ongedeerd. Het onderzoek is afgerond, maar de zaak moet nog voorkomen.

Huiselijk geweld

In 2010 is een daling te zien van het aantal incidenten (-14,6%) en aangiften (-13,0%) ten opzichte van 2009. Er werden afgelopen jaar 86 verdachten aangehouden voor huiselijk geweld. Dit zijn er 10 meer dan in 2009. Ook werd er 11 keer een tijdelijk huisverbod opgelegd.

Woninginbraken

In district Maasland is flink geïnvesteerd in de aanpak van woninginbrekers.

Onder de noemer 'Samen tegen Inbrekers' zijn verschillende middelen ingezet. Wijkagenten organiseerden wijkcontroles waarbij ze samen met burgers de strijd aangingen tegen inbrekers. Samen met alle gemeenten uit district Maasland werd een ansichtkaart huis-aan-huis verspreid. Deze kaart attendeerde bewoners op de site www.samentegeninbrekers.nl voor nieuws, preventietips en andere belangrijke informatie over woninginbraken. Ook was er speciale aandacht voor bekende inbrekers en informatie van de wijkagenten diende als input voor gerichte surveillances. Er zijn in 2010 in totaal 27 woninginbrekers aangehouden.

Ondanks alle inspanningen is het aantal woninginbraken in Maasland gestegen met 19,6% ten opzicht van 2009. In Oss steeg het aantal aangiften met 33,1% en in Bernheze met 15%. In Lith en Maasdonk daalde het aantal woninginbraken met 8,7% (Lith) en 25,4% (Maasdonk).

Overvallen en straatroof

In 2010 zijn district Maasland 14 overvallen gepleegd tegenover 10 in 2009. Met name de laatste twee maanden van het jaar steeg het aantal overvallen. Eind 2010 en begin 2011 werden vijf verdachten aangehouden voor overvallen op cafetaria's in het district. Deze vijf verdachten waren verantwoordelijk voor drie overvallen. Daarnaast werden nog drie verdachten aangehouden voor het plegen van een overval in Maasland. In totaal werden met deze acht verdachten zes overvallen opgelost.

Begin 2010 werden zeven jongeren aangehouden voor het plegen van een overval en drie straatroven in 2009. Het onderzoek naar de berovingen leidde dankzij jeugdagenten snel naar de betreffende jongeren.

Het aantal straatroven is in Maasland met 14 aangiften gelijk gebleven.

Aanpak veelplegers

Veelplegers hebben een groot aandeel in de criminaliteit in de regio. In 2010 stonden 140 districtelijke veelplegers geregistreerd. Hieruit is een top 10 van de meest actieve veelplegers samengesteld. Deze zijn gekoppeld aan de wijkagenten zodat relevante informatie wordt uitgewisseld tussen de wijkagenten en het Veiligheidshuis Maas en Leijgraaf in Oss.

Jeugdoverlast

In de "Jeugdgroepen Inventarisatie 2010" is in district Maasland sprake van acht hinderlijke jeugdgroepen en twee overlastgevende jeugdgroepen. Maasland kent geen criminele jeugdgroepen. De meeste problematische jeugdgroepen bevinden zich in en rondom Oss.

Door de gerichte inzet van de jeugdagenten en de samenwerking met ketenpartners is de jeugdoverlast in 2010 gedaald. Het aantal aangiften van jeugdoverlast daalde van 713 in 2009 naar 518 in 2010. Een daling van 27,3%. Deze daling is zichtbaar in het hele district met uitzondering van Lith. Hier steeg het aantal aangiften van 6 in 2009 naar 10 in 2010.

Auto-inbraken

In 2010 steeg het aantal vermogensdelicten. Zo nam het aantal aangiften van auto-inbraken toe. Van 624 in 2009 naar 644 in 2010. Een toename van 3,2%. In Maasdonk steeg het aantal auto-inbraken fors van 34 in 2009 naar 84 in 2010. Ook in Lith en Bernheze steeg het aantal aangiften. Lith van 15 in 2009 naar 32 in 2010. Bernheze van 94 naar 117. In Oss daalde het aantal auto-inbraken van 481 in 2009 naar 411 in 2010.

Hennep

Op basis van het hennepconvenant met de gemeente Oss en andere partners zijn het afgelopen jaar 43 hennepkwekerijen opgerold. Ook werd in 2010 een onderzoek gestart naar een familie die in de hennepteelt en hennephandel actief was. Op 20 april 2010 werden vier verdachten aangehouden. Bij deze actie werden enkele kilo's hennep, dure auto's en luxe gebruiksvoorwerpen in beslag genomen. De verdachten zijn veroordeeld voor hennephandel en witwassen van crimineel geld.

Gezamenlijk succes

In 2010 is hard gewerkt aan veiligheid in de wijk. Er werd steeds in diverse situaties en op verschillende niveaus samengewerkt met gemeenten, openbaar ministerie en andere partners. Gezamenlijk werd de aanpak van veiligheidsvraagstukken afgestemd waarin iedere partner zijn rol had. Deze aanpak van veiligheid in de wijk is succesvol, maar staat wel onder druk. Het aantal grove geweldsincidenten vraagt bijvoorbeeld veel opsporingscapaciteit. Hierdoor moeten keuzes gemaakt worden. Het is en blijft de uitdaging om in tijden van schaarste, samen met ketenpartners, de juiste keuzes te maken.