Leerlingen fanatiek bezig tijdens grootste gymles ooit

donderdag 17 februari 2011

Leuk! Vet! Tof! Dat waren de reacties in het Alkmaarse Sportpaleis waar meer dan 800 leerlingen van 20 Noord-Hollandse basisscholen bezig waren tijdens de grootste gymles ooit. De kinderen sportten gisteren superenthousiast en vooral ook fanatiek.

Rode hoofden en bezwete shirts na een uur inspanning met onder andere:
* een minicooperrun

* stoeien met rode boeien

* jongleren

* fanatiek acrobatiek

* balvaardigheidtrucs van freestyler Joshua the Dreamer

Officiële start van 'IK Lekker fit!?'
Het grote sportevenement is de officiële start van het lesprogramma 'IK Lekker fit!?' in Noord-Holland, dat kinderen bewust wil maken van een gezonde leefstijl met gezonde voeding en voldoende beweging.

Na de start is het de bedoeling dat de scholen zelf dagelijks met het lesprogramma in de klas aan de slag gaan.

1 op 7 kinderen heeft overgewicht
In Nederland heeft al 1 op de 7 kinderen last van overgewicht. Dit is een verdubbeling ten opzicht van 10 jaar geleden. Paul Rosenmöller, voorzitter Convenant Gezond Gewicht: "School is ongelooflijk belangrijk voor een gezonde leefstijl van jongeren. Het aanleren van een gezonde leefstijl is namelijk veel eenvoudiger dan het afleren van een ongezonde leefstijl. Ook geldt: jong geleerd is oud gedaan. Het meeste effect is te bereiken als alle partijen betrokken zijn, dus ook de ouders. En het moet niet bij eenmalige activiteiten blijven, maar ingebed worden in alle lessen voor een lange periode."

Spannende finale grootste gymles
Het slotspektakel van de grootste gymles is de spannende finale 'Appeltje hooghouden' en jongleren met groene foamappeltjes. De winnaar krijgt een VIP-behandeling bij AZ en neemt een filmpje op met de bekende professionele freestyler Joshua the Dreamer. Eind januari werden de appeltjes op de scholen bezorgd om alvast te oefenen.

Grootste gymles van Nederland 445x238

Voor het moment suprème zitten de afgevaardigden van de scholen zenuwachtig bij elkaar. Nog niet echt overtuigd dat zij de winnaar zullen zijn, al hebben ze echt allemaal iedere dag hard geoefend. "Het lijkt heel makkelijk, maar dat is het echt niet", vertellen Emircan (10 jaar) en Daniël (9jaar) van De Branding in Zaandam.

Klasgenoten moedigden de finalisten hard aan. Onder luid kabaal vertoonden de eerste 20 hun jongleerkunsten. Ky van De Pionier in Wormerveer won. Hij kon het langst met 3 appeltjes jongleren. Daarna showde Joshua nog even wat de bedoeling is met 'Appeltje hooghouden'.

De finalisten zullen nog wat langer moeten oefenen, willen ze dit ook kunnen. Joshua wees Roy (9 jaar) van De Keizel in Zaandam aan als de grote winnaar. "Super", vond hij het. "Ik ben bijna altijd buiten aan het voetballen." Verlegen namen de winnaars hun prijzen in ontvangst en lieten de overweldigende felicitaties van hun klasgenoten zich heenkomen.