Stichting Aids Fonds

Documentaire over hiv- en aidsproblematiek bij gehandicapten

18-02-2011
In de documentaire The voice of 650 million times one maakt filmmaker Marijn Poels pijnlijk duidelijk dat mensen met een handicap in ontwikkelingslanden moeilijk toegang hebben tot gezondheidszorg en voorlichting op het gebied van hiv en aids. Er wordt namelijk gedacht dat zij geen seks hebben. Vaak worden ze hierdoor buitengesloten in programmas van overheden en ontwikkelingsorganisaties.

Meer kans op aids met een handicap
Onderzoek van De Wereldbank en de Yale universiteit wijst uit dat gehandicapte mensen een verhoogd risico op een hiv-infectie hebben. Gehandicapte mensen in ontwikkelingslanden zijn vaak arm, worden uitgesloten van de maatschappij en hebben moeilijk toegang tot gezondheidszorg. Overheden, donoren, ontwikkelingsorganisaties en media leggen echter zelden de link tussen hiv en aids en mensen met een handicap. Zo zijn folders over seksuele voorlichting bijvoorbeeld niet leesbaar voor blinden en zijn er zelden doventolken aanwezig bij voorlichtingssessies.

Kwetsbaar door handicap
De documentaire maakt duidelijk dat gehandicapten voorlichting en zorg op het gebied van hiv en aids hard nodig hebben. Ik heb een handicap, vertelt Mary Muthoni Rop uit Kenia. Als vrouw word ik als zwakker geslacht gezien en ik ben hiv-positief. Ik heb dus een driedubbel stigma. Mensen denken dat een persoon met een handicap, zoals ik, geen seks heeft. Ze denken dat ik aseksueel ben. Ze zijn dan ook in shock als ze horen dat ik hiv-positief ben. Ik moet dan uitleggen dat ik ook seksuele verlangens heb, net als iedereen.

Problematiek in beeld
Voor het eerst in Nederland wordt deze wereldproblematiek in beeld gebracht. Filmmaker Marijn Poels heeft in opdracht van VSO Nederland de documentaire The voice of 650 million times one gemaakt. In deze film vertellen mensen met een handicap over de vaak moeilijke toegang tot gezondheidszorg, voorlichting op het gebied van hiv en aids en de kwetsbaarheid binnen hun omgeving. Ondanks de vooroordelen blijven ze op bijzondere wijze vechten voor een menswaardig bestaan.

Afgelopen week heeft Marijn Poels de Dodie Spittal Award gewonnen voor deze film. Deze award draagt hij op aan de hoofdrolspelers van de film.