Ministerie van Defensie

Minister bij grote marechausseecontrole grensgebied

18 februari 2011, 16.11 uur

Minister Leers (Immigratie en Asiel) heeft gisteren een grote controle Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV) bijgewoond langs de snelweg A1 bij Enschede. De controle van marechaussee, politie en douane was gericht op de aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit op het traject tussen Amsterdam, Berlijn en Warschau. Aan de actie namen zodoende ook Duitse en Poolse instanties deel.

Onlangs oordeelde de Raad van State dat de wettelijke basis voor Mobiel Toezicht Veiligheid door de marechaussee alleen niet goed genoeg is. De minister zei hier het volgende over: "Ik ben hard bezig dat te repareren, zodat de marechaussee weer zo veel mogelijk full swing mobiel toezicht kan houden, inclusief de mogelijkheid om mensen na aanhouding ook vast te zetten. In de tussentijd bent u geen duimen gaan draaien, maar druk bezig geweest met het opstellen van profielen, waardoor u toch met effect uw werk kunt doen. En de samenwerking met politie en douane is ook een prima oplossing."

Opvallende en onopvallende controles

Minister Leers: "De marechaussee moet weer zo veel mogelijk full swing mobiel toezicht kunnen houden, inclusief de mogelijkheid om mensen na aanhouding ook vast te zetten." (Foto: ministerie van Defensie)

De commandant Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Dick van Putten, lichtte de actie toe, waarna marechaussees vertrokken voor opvallende en onopvallende controles op en nabij de A1 en de A7 vanaf de oostgrens. Ze werkten hierbij nauw samen met de douane, politie, KLPD en andere (buitenlandse) partners. De minister toonde zich tijdens de controle onder de indruk van de betekenis van de marechaussee voor de veiligheid in het grensgebied.