Provincie Noord-Holland

Vurig debat over prikkelende stellingen

18 februari 2011 -

In het provinciehuis in Haarlem werden woensdag 16 en donderdag 17 februari de provinciale voorrondes van Vara's `Op weg naar het Lagerhuis' gehouden.

De jongeren debatteerden over verschillende onderwerpen: van IVF-behandelingen en het verlagen van stemrecht naar 16 jaar tot het nut van publieke zenders en extra investeringen in het openbaar vervoer. Het Erfgooiers College uit Huizen en het Comenius College uit Hilversum werden door de jury uitgeroepen tot de twee beste debatterende scholen van Noord-Holland.

Door deel te nemen aan `Op weg naar Het Lagerhuis' vormen jongeren zich een mening over maatschappelijke onderwerpen en leren ze hun standpunt onder woorden te brengen en in het openbaar te verdedigen. Het was goed te merken dat de jongeren zich hiervoor grondig hadden voorbereid. De argumenten werden moeiteloos aangevuld met feitelijke informatie, doordachte analyses en strategische zetten. In de debatten ging het dan ook niet om gelijk hebben, maar om gelijk krijgen.

Verdeeld over de twee dagen, gingen meer dan 350 jongeren met elkaar de strijd aan in het provinciehuis.
Telkens in groepen van tien tegen tien stonden de jongeren tegenover elkaar, soms popelend om hun argument op tafel te gooien of de tegenstander van repliek te dienen. Een jury, bestaande uit onder andere provinciale politici, bepaalde welke van de 27 deelnemende scholen uit Noord-Holland het beste konden debatteren.

Uiteindelijk zijn het Erfgooiers College uit Huizen en het Comenius College uit Hilversum door naar de landelijke achtste finales van VARA's Lagerhuis op 24 maart in Amsterdam. De hoofdprijs in de finale is een uitgebreid bezoek aan het échte Lagerhuis in Londen. De tweedeprijswinnaar brengt een bezoek aan de Eerste en Tweede Kamer in Den Haag.

De jeugddebatten zijn mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Holland. Meer informatie is te vinden op
www.ownhlagerhuis.vara.nl

---