Provincie Overijssel

Veiligheid rond de N342 bij Oldenzaal onderzocht

18 februari 2011

Op de N 342 Oldenzaal - Denekamp gebeuren in verhouding veel kop-staart botsingen. De provincie Overijssel, de gemeenten Losser, Dinkelland en Oldenzaal en Politie Twente gaan daarom in onderling overleg onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de veiligheid op en rond de N 342 verder te verbeteren. De betrokken partijen voelen zich hiervoor gezamenlijk verantwoordelijk.

Voor een betere doorstroming en meer veiligheid is door de provincie najaar 2010 de bestaande asfaltverharding van de hoofdrijbaan volledig verwijderd, de ondergrond versterkt en vervolgens opnieuw geasfalteerd. Verder is langs de hoofdrijbaan bermverharding aangebracht.

Om de verkeersveiligheid verder te verbeteren heeft de provincie eind 2010 een concept-verkeersbesluit ter visie gelegd waarin de erftoegangen en de meeste zijwegen alleen nog verbonden blijven met de parallelweg. De verbinding tussen de parallelweg en de hoofdrijbaan wordt hierdoor beperkt tot enkele locaties. Op het concept verkeersbesluit zijn 33 zienswijzen ingediend, waaronder twee handtekeningenacties. Hieruit blijkt dat het voorgestelde concept-verkeersbesluit onvoldoende draagvlak heeft.

Onderzoek naar aanleiding van inspraak

Het gezamenlijke doel is de verkeersveiligheid te verbeteren. Daarom gaat de provincie in samenspraak met de betrokken partijen bekijken welke andere mogelijkheden er zijn voor meer veiligheid. De suggesties, ideeën en opmerkingen uit de ingediende zienswijzen geven voldoende aanleiding om nader onderzoek te doen, zoals verkeerstellingen en een nadere analyse van de ongevallen. Na de zomer van 2011 komt de provincie Overijssel met een nieuw voorstel voor verbetering van de verkeersveiligheid op en rond de weg.