Interprovinciaal Overleg (IPO)


Niet langer dralen maar aanpakken met de RUDs

18 februari 2011

Het Bestuurlijk Overleg heeft op 16 februari 2011 vergaderd en een aantal besluiten genomen. Het BO bestaat uit de betrokken bewindslieden van I&M, V&J en BZK, en de bestuurlijke portefeuillehouders van IPO, VNG en UVW. Bij dit BO was ook het OM aanwezig. Genomen besluiten in het BO worden dan ook gedragen door alle partijen en de gezamenlijke boodschap is nu `We gaan er voor'.

Besluiten van het Bestuurlijk Overleg op 16 februari 2011

Alle partijen zijn het er over eens dat de RUD's er snel moeten komen en dat het voor 1 juni helder moet zijn hoe het netwerk van de te vormen RUD's er uit komt te zien. De gebeurtenissen bij Chemie Pack Moerdijk zijn hierbij extra stimulans. De boodschap is dat `we er voor gaan' en dat het proces onomkeerbaar is. · Ter onderstreping van het tempo is het Stappenplan RUD-vorming ( bijgevoegd onder bericht) nu ook bestuurlijk vastgesteld. Na 1 juni 2011 maakt het Rijk de balans op. Als het in juni 2011 nodig blijkt te zijn, zal er vanuit het Rijk geïntervenieerd worden (vooralsnog per provincie). Dat kan langs bestuurlijke of juridische weg. De ambassadeur van het programma - mevrouw Sybilla Dekker - speelt een belangrijke rol bij (het voorkómen van) deze interventies. Vastgesteld is dat de Checklist RUD-vorming (bijgevoegd onder bericht) het richtinggevend kader is voor het verdere proces. Afwijken is alleen mogelijk met instemming van de betrokken partijen. De checklist geeft aan dat het Rijk de vorming van eenduidige RUD's en transparantie daarover belangrijk vindt. De checklist speelt als toetsingskader een belangrijke rol bij het door het Rijk opmaken van de balans in juni 2011 en de besluitvorming over eventueel noodzakelijke interventies. In het BO is geconstateerd dat er bij de totstandkoming van RUD's koplopers zijn, maar er zijn ook zorgen uitgesproken over de voortgang. Het BO heeft in dit verband ook gesproken over de ontwikkelingen in Overijssel. De daar in ontwikkeling zijnde vorm zou een tussenstap kunnen zijn om bij het gewenste eindbeeld te komen. Besproken is dat dit proces goed wordt gevolgd, omdat er bij het IPO en het Rijk duidelijk zorgen over bestaan. IPO en VNG hebben het belangrijke signaal gegeven dat in lijn met de stevige kabinetsinzet ook commitment van het Rijk wordt verwacht voor het samen zoeken naar oplossingen voor de initiële lasten van het oprichten van RUD's. In reactie hierop heeft de staatssecretaris van I&M aangegeven dat daarvoor natuurlijk wel de feiten op tafel moeten komen (in het kader van het afgesproken bestuurslastenonderzoek). Hij gaf aan bereid te zijn om samen met de partijen oplossingsrichtingen te verkennen en dat de afspraken in de package deal en de financiële kaders van het regeerakkoord voor het kabinet uitgangspunt zijn bij het maken van afspraken. De VNG heeft aangegeven dat de korting van 100 miljoen een bedreiging vormt voor het proces. Ten aanzien van de korting van 100 miljoen euro worden de uitkomsten afgewacht van het Overhedenoverleg. Dit BO is niet het platform om hierover afspraken te maken. Het OM heeft nog eens bevestigd dat het Functioneel Parket ingaat op iedere uitnodiging van de provincies om te overleggen over afstemming met de (toekomstige) RUD's.
Ook wordt in het kader van PUmA een project opgestart over de rolverdeling en afstemming tussen bestuur en OM/politie bij de handhaving van de milieuregelgeving.
Het Rijk heeft toegezegd om snel helderheid te verschaffen over de rijkstaken die bij de RUD's worden ondergebracht. · Alle partijen beschouwen de ICT als expliciet aandachtspunt. De antwoordbrief van de bewindslieden van I&M en V&J, in reactie op de provinciale brieven, met de inzet van het kabinet is een duidelijk signaal dat er tempo gemaakt moet worden. Geconcludeerd is dat de brief snel verzonden kan worden.


Heeft u een vraag of op een opmerking over dit bericht? Neemt u dan contact op met de afdeling Communicatie: Communicatie@ipo.nl of 070 888 1294