Rijksoverheid

Begrotingstekort 2010 komt uit op 5,2%

Nieuwsbericht | 18-02-2011

Het begrotingssaldo (EMU-saldo) in 2010 komt uit op een tekort van 5,2% BBP. Dit is een verbetering van 0,6% ten opzichte van de Najaarsnota.

Dat blijkt uit de Voorlopige Rekening 2010, waarmee de ministerraad heeft ingestemd op voorstel van minister De Jager (Financiën).

De verbetering van het saldo wordt onder meer veroorzaakt door meevallende belasting- en premieontvangsten (EUR 2,0 miljard hoger) en meevallende rentelasten. Daartegenover staat een tegenvaller bij de zorguitgaven.

Overheidsschuld

De overheidsschuld (EMU-schuld) komt uit op 63% BBP, 1% minder dan verwacht bij de Najaarsnota. Dit komt vooral door het saldo van de collectieve sector. Ook is een gedeelte van de lening aan Griekenland niet uitgekeerd en heeft de NS geld van de verkoop van Strukton aan de Staat uitgekeerd.

Voorlopige Rekening

De Voorlopige Rekening geeft een eerste, voorlopige eindstand van de Rijksbegroting van het afgelopen jaar. De definitieve rekening staat in het Financieel Jaarverslag van het Rijk, dat wordt gepresenteerd op Verantwoordingsdag in mei.