Rijksoverheid

Kabinet stimuleert gebruik juridisch loket

Nieuwsbericht | 18-02-2011

Het kabinet wil dat mensen vaker langs het juridisch loket gaan om hun juridische geschillen op te lossen. Zij betalen dan straks een lagere eigen bijdrage voor een advocaat via de rechtsbijstand.

De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie).

Het juridisch loket kan rechtzoekenden helpen zelf hun problemen op te lossen of verwijzen naar alternatieve vormen van geschiloplossing, zoals mediation en een klachten- en geschillencommissie.

Hierdoor kunnen veel geschillen worden opgelost zonder dat een advocaat moet worden ingeschakeld. Hierdoor bespaart de overheid op de vergoedingen voor de gesubsidieerde rechtsbijstand. Die besparing loopt naar schatting op tot ruim EUR 8 miljoen per jaar vanaf 2014.

Lagere eigen bijdrage

Mensen betalen straks een lagere eigen bijdrage als zij eerst langs het juridisch loket gaan voordat zij een advocaat inschakelen. Zo wordt voor iemand met een jaarinkomen van EUR 17.300 de eigen bijdrage verlaagd van EUR 125 naar EUR 75.

Documenten en publicaties

Kabinet stimuleert gebruik juridisch loket

Het kabinet wil dat mensen vaker langs het juridisch loket gaan om hun juridische geschillen op te lossen. Hierdoor kunnen veel ...

Persbericht | 18-02-2011 | VenJ

Verantwoordelijk ministerie


* Ministerie van Veiligheid en Justitie