Nederlandse Tafeltennisbond


Goed bezig: tafeltennisclinics ter promotie WK Tafeltennis Rotterdam 18-2-2011

De NTTB (landelijk en de afdeling West) als ook de WK organisatie vestigen met tafeltennisclinics de aandacht op het naderende WK Tafeltennis. Ook in de week van de WK (8 t/m 15 mei) zullen clinics onderdeel zijn van de side events in de speciale breedtesporthal in Ahoy.
Het merendeel van de landelijke clinics vindt plaats op de vereniging (waaronder de Masterclinics die binnenkort van start gaan). Maar de NTTB laat geen gelegenheid onbenut om bijvoorbeeld op evenementen in het land tafeltennis te promoten. Soms op ludieke wijze. Een highlight uit de clinics van de afgelopen week.

NK Squash: Tafeltennissen tussen muren
Tussen de mannen en vrouwen finale van het NK Squash vond er een demonstratie tafeltennis plaats met international en driemaal Europees Landenteamskampioene Elena Timina en oud-international Merijn de Bruin.

In het squashcourt was een tafeltennistafel neergezet waar de 2 vedettes hun kunsten vertoonden. Aan de hand van de geschiedenis vertelde Elena meer over de sport. Het vele publiek dat op het NK aanwezig was alsmede de spelers waren erg te spreken over de demonstratie. De Nederlandse Squashbond en de Nederlandse Tafeltennisbond werken veel samen en ook hierbij is dit door beide sportbonden mogelijk gemaakt. In de aanloop naar het WK Tafeltennis in Rotterdam worden enkele clinics en demonstraties gegeven door topspelers van Nederland om het evenement en de sport te promoten. Nationaal Sport Plein: Tafeltennis een van de speerpunten voor de Nationale Sportweek

Britt Eerland (rechts) speelt voor het eerst van haar leven tegen legende Bettine Vriesekoop. Foto: Maarten Nouwen

Op maandag 14 februari 2011 vond het Nationale Sportplein in Schiedam plaats. Schiedam is de stad waar de Nationale Sportweek wordt afgetrapt in april dit jaar. Het talent Britt Eerland en oud international Bettine Vriesekoop zorgden samen in Theater de Schie voor een mooie demonstratie ter promotie van het WK Tafeltennis in Rotterdam dit jaar. De NTTB en de Nationale Sportweek werken nauw samen om veel tafeltennisactiviteiten te organiseren zowel op scholen als bedrijven. Er worden in deze week veel pijlen gericht op het jeugdtraject Tablestars. Dit kennismakingspakket voor kinderen wordt gebruikt op scholen en bij verenigingen ter promotie van tafeltennis bij de jeugd. Door dit pakket krijgen zij te maken met 6 aspecten van het tafeltennis op een speelse manier.

Op http://www.tafeltennis.tv/ is een interview met Britt te zien over dit evenement.
Tafeltennis op het jaarlijks hockeycongres

Hoe vreemd dit ook in de oren klinkt, het was de bedoeling een hele nieuwe doelgroep te bereiken en dat is zeker gelukt. In het kader van de breedtesportcampagne van de NTTB werden de bestuurders van 170 hockeyclubs gevraagd eens een tafeltennistoernooi te organiseren op de hockeyclubs. Zij krijgen hiervoor een tafel, balletjes en batjes. Tot nu toe zijn er ruim 80 clubs die meedoen met de actie en hopelijk worden dat er nog meer! De uiteindelijke winnaars mogen tijdens het WK tafeltennis in Ahoy hun kunsten vertonen in de finales. De bestuurders waren laaiend enthousiast over de campagne en sommigen speelden zelf een fanatiek potje. De avond werd geopend met een wedstrijdje tafeltennis door de directeur van de hockeybond Johan Wakkie en de voormalig toptafeltennisster Bettine Vriesekoop. Het project heeft voor hockey vele voordelen. Tafeltennis is een sport waarbij alles draait om voetenwerk en oog-hand coördinatie. Met name deze oog-hand coördinatie is ook in het hockey zeer belangrijk en wordt door middel van tafeltennis flink op de proef gesteld en getraind. Daarnaast heeft meer aandacht voor deze vaardigheid ook aantoonbaar resultaat op andere maatschappelijk belangrijke vlakken, zoals verkeersveiligheid, beter concentreren en beter leren en schrijfvaardigheid.

Een filmpje van het evenement is te vinden op
http://www.tafeltennis.tv/
Het ABN-AMRO Tennistoernooi
Bettine Vriesekoop vs Richard Krajicek en
Esther Vergeer vs Jolanda Paardekam

Op woensdag 8 februari speelden de rolstoelers Esther Vergeer en Jolanda Paardekam een wedstrijd tafeltennis tegen elkaar in het kader van het aankomende WK Tafeltennis en het Dutch Open voor gehandicapten. Deze 2 evenementen zullen beide plaatsvinden in Ahoy. Meervoudig wereld- en Paralympisch tenniskampioene Esther Vergeer wilde graag meewerken aan de promotie van de gehandicaptensport en speelde op het tennistoernooi een potje tafeltennis voor het goede doel. Eerder deze week was toernooidirecteur Richard Krajicek al aan de beurt om een paar ballen te slaan. Ondanks Esther haar talent en balgevoel vond zij tafeltennis toch wel even lastig om te doen maar wel leuk. De Wereldkampioenschappen Tafeltennis zijn van 8 tot en met 15 mei in Ahoyte Rotterdam. De Dutch Open voor gehandicapten wordt gespeeld van 13 tot en met 15 mei op dezelfde locatie.

Jolanda Paardekam (links) tegen sportvrouw van het jaar Esther Vergeer. Foto: wktafeltennis.nl

Een filmpje van de ontmoeting tussen nationale sporthelden Richard Krajicek en Bettine Vriesekoop is te vinden op YouTube. Het moet gezegd: ook in het tafeltennis heeft Krajicek een machtige forhand!

http://www.youtube.com/watch?v=z8hn_XHctHU

NTTB/RB/IK