Rijksoverheid

Voorlopige Rekening 2010

Nieuwsbericht | 18-02-2011

Het EMU-saldo 2010 komt op basis van voorlopige realisatiecijfers uit op een tekort van 5,2% bbp. Dit is een verbetering van 0,6%-punt bbp ten opzichte van het saldo zoals dat bij Najaarsnota werd verwacht. De EMU-schuld komt naar huidige inzichten uit op 63% bbp. De schuldraming bij Najaarsnota bedroeg 64% bbp.

De Voorlopige Rekening 2010 geeft een eerste, voorlopig beeld van de realisatie van de uitgaven en inkomsten van het Rijk over 2010. Het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2010 en de bijbehorende slotwetten geven de definitieve realisatie over het jaar 2010.

EMU-saldo en EMU-schuld

Op basis van de voorlopige cijfers komt het EMU-saldo 2010 uit op een tekort van 5,2% bbp. Dit is een verbetering van 0,6%-punt bbp ten opzichte van het saldo zoals dat bij de Najaarsnota werd verwacht. Deze verbetering van het EMU-saldo wordt deels veroorzaakt door meevallende belasting- en premieontvangsten en deels door een onderschrijding van het kader Rijksbegroting in enge zin (RBG-eng) en meevallende rente-uitgaven. Daarnaast laten de zorguitgaven een tegenvaller zien.

De EMU-schuld voor 2010 komt uit op 63% bbp. De schuldraming bij Najaarsnota bedroeg 64% bbp. De verbetering van de schuld wordt voornamelijk veroorzaakt door de verbetering van het EMU-saldo collectieve sector. Daarnaast is een gedeelte van de lening aan Griekenland niet in 2010 uitgekeerd en de NS heeft Strukton verkocht en de middelen aan de Staat uitgekeerd.

Ontwikkeling inkomsten en uitgaven

Het totaalkader vertoont een onderschrijding van 1,0 miljard euro. Bij Najaarsnota werd het totaalkader 0,3 miljard euro onderschreden. Het kader Rijksbegroting in enge zin laat een onderschrijding zien van 2,7 miljard euro ten opzichte van een onderschrijding van 1,4 miljard euro bij Najaarsnota. De toename van de onderschrijding wordt veroorzaakt door een hogere winstafdracht van DNB, vrijval van middelen gereserveerd voor de schuldsanering van de Nederlandse Antillen en onderuitputting op diverse begrotingen. Het kader Sociale Zekerheid en Arbeidsmarkt vertoont een overschrijding van 0,4 miljard euro. Dit is 0,1 miljard euro hoger dan bij Najaarsnota. Dit wordt veroorzaakt door tegenvallers in de Ziektewet. Het Budgettair Kader Zorg kent een overschrijding van 1,4 miljard euro. Dit is 0,5 miljard hoger dan geraamd in de Najaarsnota. Dit is een doorwerking van nieuwe uitvoeringsgegevens van de NZa en het CVZ over de zorguitgaven in 2009 en 2010.

De totale belasting- en premieontvangsten over 2010 komen 2,0 miljard euro hoger uit dan voorzien bij Najaarsnota. Deze meevaller komt op conto van de grote drie belastingsoorten loonheffing, omzetbelasting en de vennootschapsbelasting.