Vrije Universiteit Amsterdam

Bouwen aan gezondheid


* Startdatum: 18-02-2011


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Health under Construction. A lifestyle intervention for construction workers at risk for cardiovascular disease


* Spreker: I.F. Groeneveld


* Promotor: prof.dr. W. van Mechelen prof.dr. A.J. van der Beek


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Leefstijlbegeleiding verlaagt het risico op hart- en vaatziekten bij werknemers in de bouw. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Iris Groeneveld.

Veel werknemers in de bouwnijverheid hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Door het verbeteren van leefstijl, zoals gezonder eten, bewegen en stoppen met roken, kan dit risico worden verlaagd. In opdracht van Arbouw voerde Groeneveld met VUmc-collega's een onderzoek uit in de bouw bij meer dan 800 mannelijke werknemers met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. In dit grote onderzoek werd het effect van het gebruikelijke korte leefstijladvies vergeleken met het effect van maximaal zeven een-op-een-gesprekken in de vorm van `motiverende gespreksvoering'. De leefstijlgesprekken vonden afwisselend plaats op de arbodienst en telefonisch. Tijdens deze gesprekken konden werknemers hun motivatie, belemmeringen, wensen en mogelijkheden wat betreft leefstijlverandering bespreken met een arboverpleegkundige of bedrijfsarts, die hen vervolgens hielp een persoonlijk plan te maken voor het verbeteren van leefstijl.

Zowel direct na afloop van de serie leefstijlgesprekken als na een jaar aten werknemers die de leefstijlbegeleiding hadden gekregen significant minder snacks, waren ze gemiddeld twee kilo afgevallen en hadden ze een verbeterd cholesterolgehalte in vergelijking met werknemers uit de controlegroep. Deze nieuwe methode van persoonlijke leefstijlbegeleiding op de arbodienst kan dus leiden tot verlaging van het risico op hart- en vaatziekten bij werknemers in de bouwnijverheid. Groeneveld raadt aan om arboprofessionals te trainen in deze methode van leefstijlbegeleiding, zodat deze kan worden aangeboden aan alle werknemers met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De leefstijlbegeleiding is op korte termijn duurder dan de gebruikelijke zorg. Echter, als werknemers in staat zijn hun leefstijlverandering vol te houden, is het aannemelijk dat de leefstijlbegeleiding leidt tot een aanzienlijke kostenbesparing.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam