Vrije Universiteit Amsterdam

18 februari 2011
Vertrouwenscrisis rond Sap en Cohen

Rond de politieke leiders van GroenLinks en de PvdA - Jolande Sap en Job Cohen - is een ware vertrouwenscrisis ontstaan. Dat blijkt uit onderzoek dat Synovate heeft gedaan naar de waardering voor politieke kopstukken in Nederland.

Jolande Sap is bij Nederlandse kiezers het snelst gedaald in waardering. Zij kreeg in de laatste week van januari nog een voldoende, maar scoort een week later, nadat GroenLinks heeft ingestemd met de nieuwe Afghanistan-missie, een 5,6. Ook onder haar eigen achterban is de waardering voor Sap sterk afgenomen. Er lijkt dus een duidelijke samenhang tussen de steun aan de politiemissie in Afghanistan en het verval in vertrouwen in de nieuwe GroenLinks voorvrouw.

Cohen heeft een groter probleem. De waardering voor Cohen is tot een waar dieptepunt gezakt. In maart 2010 - toen Cohen het stokje overnam van Wouter Bos - had Cohen het hoogste rapportcijfer van alle politieke leiders. Begin februari scoort hij zelfs lager dan Geert Wilders.

In een column op de website van Synovate legt VU-politicoloog André Krouwel uit wat dit precies betekent. Waardoor neemt het vertrouwen af in deze politieke leiders? Wat is politiek vertrouwen eigenlijk. En wat moeten Sap en Cohen doen om het verloren vertrouwen weer te herstellen?

Samenwerking Synovate en Kieskompas/VU
Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2010 werkten Kieskompas en de internationale marktonderzoeksorganisatie Synovate al samen. Nu intensiveren Kieskompas en Synovate deze samenwerking en zullen zij ook gezamenlijk optrekken bij onderzoeken naar de Provinciale Statenverkiezingen van 2011.

Op basis van de onderzoeken en peilingen die Synovate doet, zoals de Politieke Barometer, zal André Krouwel, politicoloog en directeur van Kieskompas, regelmatig columns schrijven. In de columns wordt in gewone mensentaal uitgelegd welke wetenschappelijke inzichten ten grondslag liggen aan het onderzoek naar politieke ontwikkelingen in Nederland. Naast de opiniestukken op de website zal Krouwel ook op radio en TV commentaar leveren op basis van het onderzoek van Synovate.

Deze columns, commentaren en analyses zijn onderdeel van de vernieuwde website van Synovate. Hierop is veel nieuwe informatie te vinden voor iedereen die geïnteresseerd is in de Nederlandse politiek en het onderzoek naar kiezers en politieke partijen.