Dienstenbond CNV

Nieuws

17 februari 2011

Eerste gesprek nieuwe cao Supermarkten

Afgelopen maandag 14 februari zijn de onderhandelingen gestart voor de nieuwe supermarkt cao's. Vakbonden hebben beide vooral ingezet op inhoudelijke en kwalitatieve afspraken. Werkgevers willen vooral praten over een aantal onderwerpen en veel afschaffen. Tenslotte blijkt dat werkgevers (wederom) zich niet herkennen in het onafhankelijke en representatieve onderzoek van CNV Dienstenbond met betrekking tot naleving van de cao.

Werkgevers hebben grote moeite met het onderzoek dat CNV Dienstenbond heeft uitgevoerd naar de naleving van de cao. (terug te vinden op www.ikwerkindesupermarkt.nl). Met name de constatering dat werkgevers bijvoorbeeld miljoenen euro's van medewerkers stelen door structureel afhelpkwartiertjes niet te betalen, viel in het verkeerde keelgat, zij herkennen zich daar totaal niet in. Werkgevers zijn geen dieven, zo stellen zij. "Mondige jongeren met een goede opleiding kennen hun rechten en plichten en laten niet na om de werkgever/bedrijfsleider daarop in voorkomende gevallen aan te spreken", aldus werkgevers. Bovendien vinden supermarktwerkgevers dat er twee kwalitatief goede cao's zijn.

De voorstellenbrief van CNV Dienstenbond is duidelijk; investeren in medewerkers. Onderwerpen als het naleven van de cao-afspraken, leeftijdsdiscriminatie en veiligheid in de winkel zijn belangrijk. Maar ook opleiding en afspraken over gelijke beloning, zoals het afschaffen van de jeugdschalen en gelijke behandeling van hulpkrachten. Het gaat om investeren in mensen; specifieke doelgroepen op de arbeidsmarkt (Wajongers, ouderen, jongeren) moeten meer kansen krijgen en werkenden meer perspectief in de supermarkt.

Werkgevers geven aan dat zij last hebben van de economische crisis, ondanks dat CBS-cijfers laten zien dat de supermarkten in 2010 in omzet gegroeid zijn. Ook stellen werkgevers dat de onderlinge concurrentie heftig is en de winstgevendheid vooral dus komt door efficiƫntieverbeteringen en vermindering van kosten. Met andere woorden, ook medewerkers moeten maar meebetalen aan de concurrentiestrijd.

Dat blijkt uit de voorstellen van werkgevers:

- Toeslagen voor zaterdag in de DC's afschaffen.
- Toeslag voor werken in de avond tussen 20.00 en 21.00 uur afschaffen
- Ouderendagen komen ter discussie.

- De rij- en rusttijdenregeling voor chauffeurs aanpassen, mits er afspraken gemaakt kunnen worden over het schadevrij rijden; dat moet voortaan aan ondernemingen overgelaten worden.

- Langer werken in de branche stimuleren in combinatie met andere afspraken over de zogenaamde "ontziemaatregelen". Dan hebben we het over de ouderendagen, het niet-verplicht kunnen worden tot nachtdiensten, geen overwerk voor 55-jarigen en ouder, etc.
- In het kader van flexibiliteit en vereenvoudiging willen werkgevers de cao "moderniseren". Lees: werknemers moeten flexibeler zijn en 7 dagen 24 uur kunnen worden ingezet.

- Men wil afspraken over instroom bepaalde doelgroepen; jongeren en werklozen.

- Werkgevers willen een tweejarig looptijd.
- Over loon willen werkgevers nog niet spreken, dat hangt helemaal samen of de wensen van werkgevers gerealiseerd kunnen worden.

Het volgende overleg half maart zal een inhoudelijke reactie op wederzijdse voorstellenbrieven moeten komen. CNV Dienstenbond gaat er dan van uit dat werkgevers ook zullen reageren op de gevonden misstanden in de supermarkt.

Hopelijk lukt het om tot goede, inhoudelijke afspraken te komen. Dat is ook in deze tijd belangrijk voor de medewerker. De voorstellen verschillen enorm en we denken dat we nog nooit zo ver uit elkaar hebben gestaan. Werkgevers willen een vereenvoudiging en meer flexibiliteit en zien nog steeds niet dat in grote mate de cao wordt overtreden en niet wordt nagekomen, ondanks de invoering op 1 januari 2011 van het cao-nalevingsinstrument CNI, te bereiken via www.werkenindesupermarkt.nl. CNV Dienstenbond zet voor de leden op kwaliteit in, overtuig uw collega daarvan!

Kijk voor meer informatie op de speciale supermarktwebsite:

WWW.IKWERKINDESUPERMARKT.NL

Daar is het rapport en de samenvatting van het onderzoek van CNV Dienstenbond over de naleving van de cao te vinden. Ook kan je daar meepraten op het forum over de cao, of je vragen stellen aan de bestuurder.

Voor vragen en/of opmerkingen over deze Info, kunt u contact opnemen met uw bestuurder, Fedde Monsma. Telefoon: 023 - 5651052 of e-mail: supermarkten@remove-this.cnvdibo.nl Twitter: @FeddeMonsma