Dienstenbond CNV

Nieuws

17 februari 2011

Cao-voorstellen Rabobank nader toegelicht

Dinsdag 15 februari jl. hebben we de eerste stap gezet in de onderhandelingen naar een nieuwe Rabobank-cao. Graag laten wij u in deze info weten hoe dit is verlopen.

Toelichten voorstellen vakbonden
CNV Dienstenbond heeft haar voorstellenbrief nader toegelicht aan Rabobank en de andere vakbonden. Vanzelfsprekend hebben wij de nadruk gelegd op het belang van een goede loonsverhoging maar we hebben ook aandacht gevraagd voor CNV speerpunten als internationale solidariteit, plezier in werk en scholing. Daarnaast hebben wij uitgebreid de werking van het sociaal statuut aan de orde gesteld. Dit geldt ook voor de collega-vakbonden, die het sociaal statuut ook als speerpunt hebben opgenomen.

Voorstellen van Rabobank
Rabobank heeft natuurlijk ook haar voorstellen toegelicht. Helaas werden ze niet op alle punten even concreet. Bijvoorbeeld over een concreet voorstel over de stijging van de lonen, wilden ze nog niets kwijt. Dit gold eigenlijk ook voor een ander belangrijk onderwerp en dat is het beloningsbeleid. Rabobank heeft op basis van een Hay benchmark met een zeer brede groep bedrijven in de financiële dienstverlening, toegelicht dat de salarissen in de schalen t/m 9 boven de markt liggen, en in de schalen, 10 en 11 en SK/EK juist onder de markt. Rabobank wil met ons in gesprek over het oplossen van dit -in hun ogen- probleem. Helaas bieden zij nog geen enkel inzicht in wat die oplossing zou kunnen of moeten zijn. Wel maken zij, bij het spreken over een loonsverhoging, een directe verwijzing naar deze problematiek. Dit beloven dus nog interessante maar ook lastige gesprekken te worden. Wij zijn in elk geval, op basis van de door Rabobank gegeven argumenten, nog lang niet overtuigd van nut en noodzaak om de beloningen aan te passen.

Verder heeft Rabobank aangegeven graag de cao flexibeler te maken waarbij gedacht wordt aan het afschaffen van de zaterdagtoeslag, het oprekken van de normale werktijden tot 22.00 i.p.v 21.00 uur en het nemen van een langere termijn voor de berekening van meerwerk. In plaats van 3 maanden nu, wordt gedacht aan 6 maanden. Wat betreft het voorstel van de werkgever m.b.t Goede Vrijdag, is de bedoeling van Rabobank niet om een feestdag af te schaffen maar om Goede Vrijdag niet meer als verplichte dag op te nemen.

Ook wenst Rabobank het seniorenverlof, geldend vanaf 57 jaar of ouder (of bij 40 dienstjaren) waarbij een medewerker minder kan werken terwijl dit slechts voor de helft voor rekening komt van de werknemer, af te schaffen. In onze ogen past een dergelijke regeling juist prima in een goed levensfasebewust personeelsbeleid. Helaas denkt uw werkgever daar op dit moment anders over.

Planning
Wij hebben afgelopen dinsdag nog niet onderhandeld, alleen maar de voorstellen toegelicht en vragen gesteld. Woensdag 9 maart a.s. is de eerste onderhandelingsronde. U hoort daarna natuurlijk weer van ons.

Contact
Tijdens de cao onderhandelingen zijn er altijd twee CNV-kaderleden aanwezig. Dit zijn Paul Oosterhoff en Patrick Hoenselaar. Beide nemen ook deel aan onze bedrijfsledengroep, een groep van actieve CNV-leden binnen de Rabobank. Heeft u ideeën of wilt u meedoen met de BLG, laat het dan weten aan Sandra Hendriks, s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl.

Vragen
Als u nog vragen of opmerkingen heeft nav de voorstellen van uw werkgever dan horen we dat natuurlijk ook graag en kunt u altijd contact opnemen met uw bestuurder Sandra Hendriks. U kunt haar bereiken via s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl of via 023-5670685.

Lid worden?
Nog even dit, u bent wel lid maar uw collega misschien nog niet. Zeker tijdens de cao onderhandelingen kan de vakbond veel voor u en uw collega's betekenen. Maak uw collega's dus ook lid, want samen staan we echt sterker!

Info's per email ontvangen kan ook, mail uw emailadres aan s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl en het wordt geregeld.