CDA


Nieuws
Aanpak ât Harde én Oostendorp gelijktijdig
vrijdag 18 februari 2011

Meerderheid Provinciale Staten wil totaaloplossing

Tijdens de vergadering van Provinciale Staten is het voorstel over de (mogelijke) rondweg ât Harde aangenomen. Het voorstel is gewijzigd door een amendement dat door het CDA, ondersteund door de ChristenUnie, is ingediend. Door dit amendement moet in 2012 voor zowel aanpassingen van de N309 bij ât Harde als noodzakelijke aanpassingen bij Oostendorp geld beschikbaar worden gesteld. Een mogelijke bijdrage van maximaal ⬠16,5 miljoen voor Oostendorp wordt hierdoor gereserveerd.

In de uit te voeren milieu effectrapportage (MER) worden diverse varianten onderzocht, inclusief onderzoek naar de meerwaarde van het opwaarderen van de huidige weg.
CDA-Statenlid Jan Hutten: âDe aanleg van een Rondweg bij ât Harde is voor ons geen doel op zich. Het gaat het CDA erom dat de leefbaarheid, veiligheid en bereikbaarheid op ât Harde wordt verbeterd. Voor ons is het belangrijk om zowel ât Harde als Oostendorp aan te pakken. Wie A zegt moet ook B zeggen. Het probleem verleggen naar Oostendorp vindt het CDA ongewenst, dus wij zijn bereid om hiervoor ⬠16,5 miljoen te reserveren.â

De vele gesprekken en de bezoeken aan zowel Oostendorp als op ât Harde zijn erg nuttig geweest. Met zowel het college, leden van actiecomité RondwegNee en de lokale middenstand is de situatie besproken. Mede inzet van het actiecomité heeft geholpen in de besluitvorming waarbij is gekozen voor kwaliteit in plaats van snelheid.

Winkelcentrum
Aanpassingen bij de aansluiting A28-N309 kunnen worden uitgevoerd. Daarvoor is breed draagvlak aanwezig. Tijdens de Statenvergadering heeft het College van Gedeputeerde Staten toegezegd om waar mogelijk de gemeente Elburg in het proces te ondersteunen. Jan Hutten: âAlle inwoners en ondernemers op ât Harde snakken naar een nieuw winkelcentrum. De gemeente trekt hier hard aan, maar enige inhoudelijke ondersteuning vanuit de provincie kan het proces mogelijk versnellen. Ook op deze manier kan de provincie haar hulp aanbieden en het CDA is blij dat ons verzoek daartoe is opgepaktâ.

Het CDA/ChristenUnie amendement is uiteindelijk mede door de SGP en de VVD ondersteund.