UCK-Fotografielezing Gabor Osz in Utrecht


Utrecht, 20110201 -- Het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) organiseert vrijdag 18 februari a.s. een fotografielezing. Te gast is Gabor Ösz (1962). In een tijd waarin fotografie gekoppeld wordt aan de snelheid van duizendsten van een seconde en men niet opkijkt van tientallen digitale opnames per uur biedt de aandacht en precisie in het werk van Gabor Ösz een uiterste tegenwicht. Naast foto's zal Gabor Ösz ook films vertonen van verschillende projecten. Een lezing over oervormen van de fotografie, gevangen licht en gestolde tijd.

In het begin is er licht, een donkere kamer, een luik op een kier. De buitenwereld dringt binnen. Langzaam maar zeker ontdekt de dromer dat hij zich bevindt in een virtuele wereld; het schamele licht is een projectie van de wereld buiten. Hij bevindt zich binnenin een camera obscura. Het licht kan nu gevangen worden op een beslagen ruit of op een halftransparant vel papier. Op lichtgevoelig materiaal wordt het licht gefixeerd en vertaald in zwart-witte of gekleurde vormen. Zo ontstaat een foto. Zonder gebruik van een lens, met een speldenprik als opening in de camera om het licht te vangen, is er een ellenlange belichtingstijd nodig om het beeld te schrijven op het lichtgevoelige materiaal. Het maken van een foto als ode aan de traagheid.

Gabor Ösz gebruikt de oervorm van de camera obscura als uitgangspunt in zijn werk: zo maakte hij van de bunkers langs de Noordzeekust camera's en toonde de foto's als een serie uitzichten getiteld Liquid Horizon. Hij gebruikte een caravan als camera in het kassengebied om het uitstralende licht op grote cibachromevellen te vangen en als unieke foto's te tonen ( Permanent Daylight ). Op het eiland Rügen bouwde hij een camera op wielen om meervoudige opnames vanuit verschillende kamers in één beeld te verzamelen; het beeld is een kamer met een raam, met als uitzicht een onscherpe leegte. Het beeld is tegelijk gevangen licht en gestolde tijd. ( the Prora Project ) In het project Blow-up ( naar de beroemde film van Antonioni ) onderzoekt Ösz de verhouding tussen positief en negatief beeld. Deze begrippen hebben in de digitale fotografie hun betekenis verloren maar zijn essentieel in de analoge fotografie. In dit project gebruikt hij niet alleen fotografie maar ook film.

 Gabor Ösz (1962) is geboren in Dunaújváros (Hongarije) maar leeft en werkt in Amsterdam. Zijn opleiding kreeg hij aan de Academie voor Beeldende Kunst in Boedapest en de Rijksacademie in Amsterdam. Zijn werk wordt getoond op exposities in binnen- en buitenland. Afgelopen jaar won hij de prestigieuze "Prix BMW- Paris Photo" tijdens het parijse fotofestival. Hij wordt vertegenwoordigd door Galerie Loevenbruck in Parijs en Galerie Zoetendaal in Amsterdam.

Datum: vrijdag 18 februari

Aanvang: 20.00 uur
Entree: ¤ 7,50
Locatie: Ganzenmarkt 14
Reserveren: (030) 233 99 44 of balieGM@uck.nl 

Utrechts Centrum voor de Kunsten