Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Villa Augustus, Dordrecht, 31 januari 2011

ONTMOETINGEN IN AUGUSTUS - Over bewondering en inspiratie

TUINSIERAAD, DASSENVEL EN BIJNA VERLOREN KENNIS:

EEN ONTMOETING TUSSEN JAN FRERIKS EN DAAN VAN DER HAVE

Villa Augustus organiseert deze winter opnieuw een serie inspirerende 'Ontmoetingen in Augustus'. Dinsdagavond 8 februari spreekt Daan van der Have, ontwerper van de tuin van Villa Augustus, met Jan Freriks, de Nederlandse expert op het gebied van snoeien en telen van leifruit, over snoeikunst, alles wat we niet meer leren, dat je bent wat je eet en de mysterieuze kracht van het dassenvel.

De bijzondere tuin van Villa Augustus herbergt naast heerlijke ingrediënten voor het restaurant ook een grote schat aan ambachtelijke kennis over tuinieren. Jan Freriks (1929), de Nederlandse expert op het gebied van snoeien en telen van leifruit, is vanaf 2006 betrokken bij de aanleg van de tuin en de opkweek en snoei van de leibomen van Villa Augustus. Met de verhalen rond de hovenierskunst als rode draad, zullen Van der Have en Freriks tijdens het gesprek op spontane wijze verrassende zijwegen in slaan over passie voor de tuin, oude ambachten en bijna verdwenen kennis.

SCHAT AAN KENNIS

Freriks bezit een schat aan kennis over de beredeneerde snoei van leifruit, waarbij achter ieder knipje een gedachte zit. Deze vorm van hovenierskunst die nut en schoonheid in één concept verenigt, geldt sinds de 17eeeuw als kunstvorm met vorstelijke allure. De hedendaagse machinegerichte fruitteelttechnieken hebben de oude snoeitechniek echter verdrongen, waardoor leifruit in Nederland nu nog slechts op enkele (historische) buitenplaatsen -waaronder bij Villa Augustus- te vinden is. De laatste jaren lijkt de belangstelling voor deze vorm van hovenierskunst weer toe te nemen, wat voornamelijk te danken is aan Freriks die met veel passie de kennis en het ambacht van deze bijzondere snoeivorm in leven probeert te houden. In 'Hovenierskunst in palmet en pauwstaart' (1994) heeft Jan Freriks samen met tuinarchitect en hoogleraar Wybe Kuitert de geschiedenis en techniek van het snoeien van leifruit beschreven.

SNOEICURSUS 18 februari ­ 29 juli 2011

Om een deel van deze kostbare kennis over te dragen aan mensen met kriebelende groene vingers, start Villa Augustus ook dit jaar met een cursus over de beredeneerde snoei van leiperen onder leiding van Jan Freriks. In vijf dagen maken deelnemers kennis met alle facetten van deze bijzondere en bijna verdwenen vorm van hovenierskunst. Doordat in de tuin van Villa Augustus zowel jonge leiperen als bomen in volwassen vorm aanwezig zijn, maakt de cursist in vijf maanden tijd kennis met alle groeistadia van de leipeer en de bijbehorende snoeitechnieken.

OVERIG PROGRAMMA 'ONTMOETINGEN IN AUGUSTUS'

Deze avond is de derde in de reeks " Ontmoetingen in Augustus" waarin bewondering en inspiratie centraal staan. Vier gasten praten op informele wijze over hun werk en passie en gaan in gesprek met het publiek: levendige, inspirerende avonden voor zowel sprekers als overige aanwezigen. Volgende week vindt op 15 februari de laatste ontmoeting plaats met als gasten Kester Freriks & Jan Werner die spreken over ruige natuur in Nederland n.a.v. Freriks' boek "Verborgen Wildernis"

Tijden: 20.15- 21.15

Kosten: ¤12,- per avond

Reserveren: Villa Augustus, T. 078-639 31 11 (max. 70 personen)

Meer info: www.villa-augustus.nl


---