Socialistische Partij

Symposium Eerste Kamer: 'De andere kant van het Binnenhof'


03-02-2011 * Vrijdagmiddag 18 februari is de plenaire vergaderzaal van de Eerste Kamer plaats van handeling voor het symposium 'De andere kant van het Binnenhof'. Wetenschappers en politici laten hun licht schijnen op het doorgaans onderbelichte deel van de Staten-Generaal. Met de verkiezingen van 2 maart op komst, die bepalen hoe de nieuwe Eerste Kamer er straks uitziet, staat de Senaat nu wel in de belangstelling van pers, publiek en van de politiek zelf.

Het Wetenschappelijk Bureau van de SP organiseert het symposium, naar aanleiding van het zojuist verschenen boek 'De Eerste Kamer. De andere kant van het Binnenhof: toen, nu, straks' (uitgeverij Aspekt). De redactie van het boek is in handen van politicoloog Arjan Vliegenthart en historicus Ronald van Raak, lid en oud-lid van de Eerste Kamer. Wetenschappers en politici belichten in het boek het functioneren van de andere helft van de Staten-Generaal in het grijze en recente verleden. Ook schetsen zij toekomstscenario's voor de Senaat.

Wie 'Het Binnenhof' zegt, denkt aan de Tweede Kamer, het brandpunt van de Nederlandse politiek. Maar het Binnenhof heeft ook nog een andere kant. Daar zetelt de Eerste Kamer. Deftig en bedaard - en onbekend bij het grote publiek. Maar onbekend betekent zeker niet onbelangrijk. De 75 senatoren van de Eerste Kamer kunnen elk wetsvoorstel dat door de Tweede Kamer is aangenomen, alsnog afstemmen. Of dat straks meer gaat gebeuren, nu de politieke verhoudingen in ons land snel veranderen en de regering op dit moment niet kan rekenen op een natuurlijke meerderheid in de Eerste Kamer? En zal dan niet opnieuw de discussie losbranden of we wel twee Kamers van één Staten-Generaal moeten hebben? Zeker nu Nederland steeds meer te maken krijgt met wetten die niet in Den Haag maar in Brussel bedacht worden. Werkt dat nog wel? Of kan het beter, in de Chambre de réflexion?

Daarop reflecteren op 18 februari onder andere oud-senator en voormalig bijzonder hoogleraar recht van het parlementair stelsel Erik Jurgens, emeritus hoogleraar beleidswetenschap Hans van den Heuvel (gevraagd) en Bert van den Braak, specialist in de geschiedenis van de Eerste Kamer bij het Parlementair Documentatiecentrum. Diverse (kandidaat-)senatoren komen met verrassende voorstellen over hoe de Staten-Generaal en de Eerste Kamer beter kunnen functioneren in nieuwe politieke omstandigheden.

Het symposium begint om 14:00 uur en wordt om 16:00 uur met een hapje en een borrel afgesloten. Vooraf aanmelden is nodig gezien de beperkte ruimte in de plenaire vergaderzaal. Toegangsbewijzen zijn te bestellen via antwoord@sp.nl , onder vermelding van symposium Eerste Kamer. Na aanmelding krijgt u per mail het officiële programma toegestuurd.