Gemeente Utrecht

Leerplichtambtenaren vóór de Krokus op de fiets tegen luxe verzuim

Met de Krokusvakantie voor de deur komt het elk jaar voor dat kinderen een of meerdere dagen van school worden gehouden om eerder met hun ouders op vakantie te gaan. Deze vorm van verzuim buiten de reguliere vakanties wordt luxe verzuim genoemd en is strafbaar. Het team Leerplicht van de gemeente Utrecht houdt toezicht op ongeoorloofd verzuim. Vrijdagochtend 18 februari stapt een groep van 17 leerplichtambtenaren op de fiets. Zij gaan op huisbezoek om te kijken of de ziekgemelde leerlingen in Utrecht ook daadwerkelijk ziek thuis zijn of dat er sprake is van ongeoorloofd verzuim.

Wethouder Onderwijs Jeroen Kreijkamp: "Deze actie past binnen onze aanpak om verzuim terug te dringen. Er wordt door Leerplicht tijdens het schooljaar actief gecontroleerd op verzuim. Onder andere om voortijdig schooluitval te voorkomen. Maar ook bij luxe verzuim wordt actie ondernomen." De actie van aanstaande vrijdag is een samenwerking van de gemeente Utrecht en 13 middelbare scholen in de stad Utrecht. De scholen geven vrijdagochtend voor 10.00 uur aan team leerplicht van de gemeente Utrecht door welke kinderen volgens hen mogelijk ongeoorloofd verzuimen. De leerplichtambtenaren trekken er vervolgens op uit om de leerlingen thuis op te zoeken.

Maatregelen
Wanneer ouders niet thuis zijn laat de leerplichtambtenaar een brief achter waarin wordt gemeld dat hij of zij langs is geweest en niemand thuis trof. Wanneer er sprake is van één dag afwezigheid krijgen de ouders een waarschuwing. Wanneer er sprake is van recidive of afwezigheid langer dan één dag wordt er proces-verbaal opgemaakt.

Luxe verzuim
Ongeoorloofd verzuim rondom de vakanties heet ook wel 'luxe verzuim'. Leerplichtambtenaren houden streng toezicht op luxe verzuim: leerlingen moeten het schooljaar gezamenlijk starten en afsluiten. Als kinderen rondom de vakantieperioden door hun ouders zonder toestemming van school worden gehouden, zijn de ouders strafbaar.

Deelnemende scholen
De scholen die meedoen aan de actie op 18 februari zijn: X11 (VMBO), Globe College (VMBO), Trajectum College (VMBO), Wellant College (VMBO), Leidsche Rijn College (HAVO/VWO), Amadeus College (TL/HAVO/VWO), Kranenburg (Praktijkonderwijs), Via Nova College (VMBO), St. Bonifatius College (HAVO/VWO), Pouwer (Praktijkonderwijs), Christelijk gymnasium (Gymnasium), Utrechts Stedelijk Gymnasium (gymnasium), St. Gregorius College (TL/HAVO/VWO).