Ingezonden persbericht


PERSBERICHT-Driebergen, 18 februari 2011

Schuldhulpverlening: Lokale kerken slaan handen ineen

Het symposium 'Schuldhulp, samen lukt 't' op 12 februari trok ruim 300 diakenen en kerkleiders die op zoek waren naar handvatten om schuldhulpverlening praktisch te organiseren. De grote opkomst geeft blijk van het toenemend aantal mensen dat in financiële problemen komt en het verlangen van de kerk om een rol te spelen in de hulp aan deze groep.

Noodklok
CU-parlementariër Cynthia Ortega, die een van de hoofdlezingen verzorgde, luidde de noodklok over de achterblijvende hulp aan de snel groeiende groep mensen die financieel aan lager wal is geraakt. "Uit recente cijfers van het ministerie blijkt dat ruim 1.9 miljoen huishoudens structurele problemen heeft met afbetalen van rekeningen. Dit zijn niet alleen mensen met een minimum uitkering, maar het betreft in toenemende mate mensen met een modaal of bovenmodaal inkomensniveau. Het merendeel van deze mensen valt tussen de wal en het schip omdat de schuldhulp in Nederland niet goed geregeld is. Vooral de lange wachttijden en de verschillende trajecten om tot een sanering te kunnen overgaan vergroten de problemen."

Samenwerking essentieel
Jaap Ketelaar, baptistenpredikant en coördinator bij de Evangelische Alliantie, hield een vurig pleidooi voor meer (diaconale) samenwerking tussen lokale kerken. In Lelystad, Hellendoorn en Delft is nu al sprake van interkerkelijke diaconale samenwerking. Vertegenwoordigers uit deze drie plaatsen onderstreepten het belang ervan met voorbeelden uit de praktijk. Ook richting de lokale overheid en maatschappelijke instanties ben je als gezamenlijke lokale kerken sneller een serieuze partner.

SchuldHulpMaatje
Het symposium maakt deel uit van het project 'SchuldHulpMaatje'. Doel van het project is om mensen in nood beter te bereiken en samenwerking tussen kerkelijke vrijwilligers en professionals te bevorderen. Het project richt zich onder meer op het opleiden van (kerkelijke) vrijwilligers in 25 plaatsen tot 'SchuldHulpMaatje'. SchuldHulpMaatjes begeleiden mensen met schulden bijvoorbeeld in de contacten met financiële en maatschappelijk instanties of bij een stukje budgetbegeleiding. Deelnemers aan het symposium konden op diverse manier kennismaken met het principe van SchuldHulpMaatje. Projectleider Peter Rijsdijk legde uit hoe je een SchuldHulpMaatjesproject in je eigen woonplaats kunt beginnen. Inmiddels is al in tien plaatsen een SchuldHulpMaatje-traject opgestart en er zijn contacten gelegd met veertig andere plaatsen. Tijdens het symposium toonden veel nieuwe plaatsen belangstelling. De EA verzorgt informatieavonden in plaatsen waar kerken lokaal willen samenwerken op het gebied van schuldhulpverlening.

Binnen het project SchuldHulpMaatje werken de Evangelische Alliantie (EA), Kerk in Actie, het Landelijk Katholiek Diaconaal Beraad (LKDB), de Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB), SKIN (christelijke migrantenkerken) en vier christelijke schuldhulporganisaties samen. Het project SchuldHulpMaatje wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Sociale Zaken

Meer informatie over de lezingen en workshops van het symposium, en het SchuldHulpMaatjesproject vindt u op: www.ea.nl en www.schuldhulpmaatje.nl



Ingezonden persbericht