Ingezonden persbericht


ER GEBEURT MEER DAN JE ZIET!

Vervolg projectenoverzicht 2009 Revitalisering Natuur en water 10) Jagersrust De landbouwenclave Jagersrust grenst aan het Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide. Midden in dit gebied liggen kwetsbare vennen, zoals het Moseven, de Kleine Meer en de Groote Meer. Zes partijen, namelijk Evides, de gemeente Woensdrecht, provincie Noord-Brabant, Natuurmonumenten en Grenspark De Zoom Kalmthoutse Heide hebben zich ten doel gesteld de verdroging in het gebied tegen te gaan, ruimte te creëren voor waterberging, de waterkwaliteit van de Heiloop te verbeteren en het Moseven en het Moerven te herstellen. Momenteel is de verwerving van de landbouwgronden in volle gang. 11) Heideherstel Groote Meer en 12) Paalberg Het doel van het heideherstel is open gebieden opnieuw met elkaar te verbinden rondom de Paalberg en het Groote Meer in het grenspark De Zoom en Kalmthoutse heide. Tussen Nederland en België vormt een bosgordel al jarenlang een `natuurlijke barrière'. Het agentschap Natuur en Bos uit België en Vereniging Natuurmonumenten (Nederland) zullen samen het areaal aan droge en natte heide, het open zand en de vennen herstellen. Er zal een deel van de bossen worden gekapt, zodat de stuifduinen weer terugkeren in het landschap. Reptielen, zoals de ringslang en de hagedis krijgen hierdoor aan beide zijden van de grens een aaneengesloten leefgebied. 13) Water uit de Wal Ten westen van de Noordpolder in Ossendrecht zoekt de stuurgroep Water uit de Wal naar mogelijkheden om het kwelwater, wat nu ongebruikt wegstroomt, te gebruiken voor landbouw en industrie. Er wordt onderzocht hoe dit water ingezet kan worden voor de zoetwatervoorziening van de landbouw, verdrogingsbestrijding op de Brabantse Wal en overige watervoorzieningen. © 2009: Redactie en vormgeving: Ingenieursbureau Oranjewoud / Foto's Gemeente Woensdrecht

Een overzicht van revitalisering buitengebied Woensdrecht

Woensdrecht maakt onderdeel uit van de herinricht ing van het platteland, ook wel rev italisering genoemd. Op tal van plaatsen in NoordBrabant komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder regie van provincie Noord-Brabant.

Woensdrecht

Onderaan de Brabantse Wal, bij Lindonk komt veel kwelrijk mineraalwater aan het oppervlak wat op dit moment wordt afgevoerd via slootjes en drainage. Brabants Landschap en DLG zijn in 2008 gestart met de planvorming om het kwelwater in dit gebied vast te houden door de sloten en drainage te dempen. Het water zal worden vastgehouden door aan te leggen amfibieënpoelen en plassen. 14) Ecologische Verbindingszones Ecologische verbindingszones zijn bedoeld om natuurgebieden met elkaar te verbinden. De gemeente Woensdrecht heeft een verantwoordelijkheid voor de invulling van de, veelal natte, EVZ's. Door Dienst Landelijk Gebied (DLG) zijn een aantal visies opgesteld voor het realiseren van EVZ's in de dorpen Huijbergen, Ossendrecht en Woensdrecht. In overleg met grondeigenaren is bekeken of de EVZ's gerealiseerd kunnen worden. Uiteindelijk kunnen EVZ 't Eiland en EVZ Overberg vrijwel in zijn geheel worden gerealiseerd. EVZ Weverbeek kan gedeeltelijk worden gerealiseerd.

De gemeente Woensdrecht behoort samen met een aantal andere (deel)gemeenten tot het revitaliseringsgebied Brabantse Delta. Over het gehele buitengebied zijn revitaliseringsprojecten gestart waardoor gebouwen, bedrijven en zelfs gebieden letterlijk in de steigers staan. De ambities uit dit plan zijn omgezet in concrete projecten, waarvan in deze folder een overzicht is gegeven. Er gebeurt namelijk meer dan dat je ziet!


Noot voor redacties

Voor informatie:

Huijbergseweg 3 Postbus 24 4630 AA Hoogerheide Tel: 0164-611111 gemeente@woensdrecht.nl www.woensdrecht.nl

NIET OP KAART: 2 2) Integrale kavelruil 6) Fiets- en wandelroutes 6 Brabantse Wal

Een overzicht van de revitalisering buitengebied in de gemeente Woensdrecht 8 Projectenoverzicht 2009

1 5 4

Wonen, werken en leefbaarheid

1) Zorgboerderij De Stek In november 2007 hebben de Stichting Dag ­ en Woonvoorziening verstandelijk gehandicapten (SDW) en de stichting Zorgboerderij `de Stek' een samenwerkingsovereenkomst ondertekend op het gemeentehuis van de gemeente Woensdrecht. Hierin is afgesproken dat cliënten van SDW uiteenlopende taken kunnen verrichten in onder andere de boomkwekerij bij de zorgboerderij. Daarnaast krijgt de SDW de beschikking over een `eigen' stuk grond waar de cliënten met de begeleiders zelf invulling aan kunnen geven. De Stek kan op deze manier een bijdrage leveren aan het welzijn en de sociale contacten van de cliënten.

Recreatie en Toerisme (vervolg)
7) Groeve Boudewijn De gemeente Woensdrecht en een woningbouwvereniging werken samen aan het ontwikkelen van een zogenoemde recreatieve poort op het terrein van de voormalige Groeve Boudewijn in Ossendrecht. Woningbouw, natuurontwikkeling en recreatieve voorzieningen gaan op deze bijzondere locatie straks hand in hand. De voormalige kalkzandgroeve fungeert straks als vertrekpunt voor een bezoek aan de Brabantse Wal.

13

9 11 7 10

Landbouw

2) Integrale kavelruil In de gemeente Woensdrecht is in 2006 een kavelruilproject gestart met als doel natuurgebieden en landbouwgebieden bij elkaar te leggen. Hierdoor kunnen de flora en fauna een groter aaneengesloten leefgebied krijgen. De landbouwers krijgen op een andere locatie een stuk landbouwgrond terug, zodat deze gebieden ook bij elkaar komen te liggen. Er moeten langs een aantal beken ook Ecologische Verbindingszones (EVZ's) worden aangelegd voor een natuurlijke verbinding tussen de natuurgebieden. Instanties als de ZLTO, de gemeente Woensdrecht, het waterwinbedrijf, het waterschap, provincie Noord-Brabant, natuurbeherende instanties, Kadaster en DLG (DienstLandelijkGebied) hebben de handen ineen geslagen om dit alles te bereiken. Inmiddels hebben zich hier zo'n veertig deelnemers voor opgegeven en zijn de wensen geïnventariseerd. 12

Natuur en Water
3 8) Natte Natuurparels de Blaffert en 9) Noordpolder Natte natuurparels zijn door de Provincie aangewezen gebieden met bijzondere natuurwaarden, waar de oorspronkelijke natte omstandigheden worden teruggebracht. Binnen de gemeente Woensdrecht liggen de natte natuurparels De Blaffert en Noordpolder. Voor het beekdal van de Blaffert is het van het belang dat het kwelwater uit de hoger gelegen beekdalflanken uittreedt, vervolgens wordt vastgehouden en door het hogere beekpeil meer in de natte graslanden kan opkomen. Afgelopen jaar is de planvorming gestart door Waterschap Brabantse Delta en Brabants Landschap. De Noordpolder ligt op de overgang van hoge zandgronden naar de lage klei. Waterschap Brabantse Delta en Natuurmonumenten gaan de verdroging in het gebied tegen door kwelwater vast te houden. In de Noordpolder is de uitvoering reeds begonnen. Bij de plannen voor de natte natuurparels is rekening gehouden met bijzondere landschappelijke en cultuurhistorische waarden.

Recreatie en Toerisme
6) Fiets- en wandelroutes Brabantse Wal Samen met de gemeenten Bergen op Zoom en Steenbergen investeert de gemeente Woensdrecht in fietsroutes op en rond de Brabantse Wal. De fietsroutes hebben allen een thema gekregen, zoals `Rondje Culinair', waarbij de fietsers kennis kunnen maken met streekproducten, zoals de Brabantse Wal asperge. Verder zijn er in de gemeente Woensdrecht nog twee themaroutes, namelijk `Weelde van Woensdrecht' langs alle dorpskernen en `In het wiel van de kampioenen op de Brabantse Wal', langs de zeer rijke wielerhistorie van de regio. In de gemeente Woensdrecht bestaat een aaneengesloten netwerk van verschillende gemarkeerde wandelroutes over de Brabantse Wal. De routes starten vanuit Ossendrecht (Aldolphineplein en Onze Lieve Vrouwe Ter Duine), Calfven (De Maareberg), Hoogerheide (Van der Meulenplein) en Woensdrecht (Grindweg). De routes voeren over polderwegen, door bossen en langs fraaie vergezichten.

Landschap en Cultuurhistorie

3) Ontwikkeling Landgoederen Emmahoeve en 4) Vijverhoeve Landgoed Emmahoeve grenst aan de kern van Putte en aan natuurgebied, `het Moretusbos'. Op het landgoed, dat 21 ha omvat, was vroeger een agrarisch bedrijf gevestigd. Het voormalige woonhuis gaat dienstdoen als beheerderswoning. In totaal zullen er vier landhuizen en tien recreatiewoningen op het landgoed worden gebouwd. Op het terrein van het landgoed zal naast de nieuwe woningen ook nog tien ha nieuwe natuur worden aangelegd. Landgoed `de Vijverhoeve' is gelegen aan de Vijverstraat te Huijbergen en telt 16 ha. Op dit landgoed staat een voormalige monumentale boerderij met schuur, bakhuis en waterput. Deze elementen zijn allen opgeknapt en de voormalige boerderij is verbouwd tot woonhuis. Op het landgoed zal in de toekomst nog een extra landhuis worden gebouwd met schuur. Elf hectare van het landgoed wordt omgevormd naar natuur, bestaand uit bloemrijke graslanden en poelen voor insecten, amfibieën en zoogdieren. De wegen en paden van de landgoederen zullen toegankelijk zijn voor fietsers en wandelaars. 5) Woensdrechtse Bunkers Bij de aanleg van de Randweg in Hoogerheide zullen de bunkers ter hoogte van Fokker in oorspronkelijke staat worden hersteld. Het is de bedoeling de cultuurhistorie in de gemeente Woensdrecht te behouden door de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog hier landschappelijk in te passen.

ER GEBEURT MEER DAN JE ZIET!

---- --
---





Persbericht

14 september 2010

Drie natuurprojecten van start op de Brabantse Wal Terreinen van Brabants Landschap op de schop voor plant, dier en mens

De Brabantse Wal is volop in ontwikkeling. In de gemeente Woensdrecht zijn onlangs drie natuurprojecten van Brabants Landschap gestart. De uitvoering wordt gecoördineerd door Dienst Landelijk Gebied in opdracht van de Streekorganisatie Brabantse Wal. Veel machinaal geweld in de komende weken leidt uiteindelijk tot kwalitatief hoogstaande natuur, voor plant, dier én mens.

Op landgoed Mattemburgh wordt het beekdal van de Blaffert, gelegen aan de Vossenweg, in oude glorie hersteld. De oude beekloop wordt gereconstrueerd, aanliggende greppels uitgediept en een poel gegraven. Met drempels in de beek wordt het kwelwater in deze 'natte natuurparel' beter vastgehouden. Drie oude rode beuken aan de rand van het beekdal, die staan op een cultuurhistorische zichtlijn, zijn gekapt. Ze waren ziek of al afgestorven. Hier komen nieuwe, jonge exemplaren voor in de plaats.

Veel graafwerk is er te doen in de Hogerwaardpolder. Evenals verderop al driemaal is gedaan, wordt ook hier een kreekrestant hersteld. Aan de zijde van het Markiezaatmeer komt een zogenaamd 'kleischerm' van 2,5 meter diep in de grond, waardoor het natuurperceel langer nat zal blijven. Vele water- en moerasvogels profiteren hiervan, waaronder de Dodaars en de Bruine kiekendief.

De klei voor het scherm is afkomstig van de projectlocatie op landgoed Lindonk ten noorden van de Reimerswaalweg. De vettige toplaag van het perceel ten westen van de spoorbaan wordt daar namelijk afgegraven om nattere én schralere omstandigheden voor de natuur te creëren. Ook worden ten oosten van de spoorbaan taluds langs enkele sloten aan één zijde verflauwd en stuwtjes geplaatst om het gebiedseigen kwelwater op de Brabantse Wal vast te houden. Dotterbloemhooiland zal zich hierdoor ontwikkelen. Tot halverwege de vorige eeuw kwamen dotterbloemhooilanden veelvuldig voor. Vanwege hun rijke flora en fauna streeft het Brabants Landschap er naar ze terug te krijgen.

Einde persbericht