Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 18 februari 2011

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

In het kader van de vernieuwde samenwerkingsovereenkomst met UNAIDS, het gezamenlijk VN-Programma voor de strijd tegen hiv/aids in Zuidelijk Afrika voor de jaren 2011-2014 kent de Vlaamse Regering 1,5 miljoen euro subsidie toe.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering wijzigt de vertegenwoordiging van de Boerenbond en het ACLVB in het raadgevend comité van het Agentschap Ondernemen. Gregory Henin en Maarten Dedeyne vervangen respectievelijk plaatsvervangend lid Philippe van Eeckhoute en effectief lid Gert Truyens.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Danny Vandebeeck vervangt Hilde Maertens als plaatsvervangend lid van de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Samir Louenchi vervangt Bert Wollants als vertegenwoordiger van het Vlaamse Gewest in de Nationale Klimaatcommissie.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Het Auditcomité van de Vlaamse Administratie bestaat onder andere uit onafhankelijke deskundigen. Zij worden aangeduid voor een periode van vijf jaar, die één maal hernieuwbaar is. Voor twee onafhankelijke deskundigen verstrijkt de tweede periode van vijf jaar op 22 februari 2011, één van hen was tevens voorzitter van het comité. De Vlaamse Regering duidt daarom Diane Breesch en Luc Discry aan als nieuwe onafhankelijke deskundigen - leden van het auditcomité van de Vlaamse Administratie en Martine Verluyten als voorzitter van het auditcomité, met ingang van 23 februari 2011.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 300.000 euro aan Rode Kruis Vlaanderen Internationaal vzw in Mechelen, als tegemoetkoming in de kosten voor het project 'Wezen en kwetsbare kinderen, provincie Tete, Mozambique'. Het project wil de zorg voor en de ondersteuning van wezen en kwetsbare kinderen in de regio verbeteren en de kennis over hiv/aids in de doelgemeenschappen verhogen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De samenwerking tussen Vlaanderen en UNESCO ligt vast in een samenwerkingsovereenkomst. Deze overeenkomst zorgt ook voor het kader om specifieke subsidies toe te kennen aan UNESCO, al dan niet onder de vorm van Trustfondsen. De Vlaamse overheid levert tweejaarlijks een bijdrage aan het UNESCO-Trustfonds. De Vlaamse Regering beslist nu om via dit Trustfonds het project 'Strengthening national capacities for implementing the Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage in four selected countries in Southern Africa' te steunen voor een bedrag van bijna 400.000 US Dollar.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering wijzigt principieel enkele artikelen in het besluit over de schoolfruitregeling. Het gaat om enkele kleine praktische aanpassingen, zoals de datum waarop de erkenningsaanvragen moeten worden ingediend en het al dan niet opsturen van het contract. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Pascal Smet

Sinds 2001 voorziet de Vlaamse overheid financiering voor jongeren die stage lopen bij internationale organisaties. De financiering verlaagt de toegangsdrempel tot internationale organisaties en verhoogt de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt. Na een evaluatie is een nieuwe regeling uitgewerkt. Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering nu haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de subsidiëring van stages bij internationale organisaties.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, viceminister-president Ingrid Lieten, minister Jo Vandeurzen en minister Philippe Muyters

Een van de pijlers van het toekomstproject van de Vlaamse Regering, Vlaanderen in Actie, is 'Flanders Care', het project voor innovatie in de zorg. Flanders Care wil het aanbod van kwaliteitsvolle zorg verbeteren door innovatie en verantwoord ondernemerschap in de zorgeconomie te stimuleren. De Vlaamse Regering keurt in dit kader het voorstel goed om een oproep te lanceren voor demonstratieprojecten ter realisatie van Flanders Care. Ze machtigt de bevoegde ministers voor volksgezondheid en economie om deze beslissing uit te voeren.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

Vincent Coen vervangt Peter Verboven als lid van de strategische adviesraad 'Vlaamse Raad voor Wetenschap en Innovatie'.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering draagt Monica Silvestrini, Jean Vrijsen en Eric Janssens voor als haar vertegenwoordigers in de Raad van Bestuur van het Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM).

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering kent voor 2011 een subsidie toe van 683.000 euro aan Babel, Vlaamse Tolkentelefoon vzw in Brussel. De tolkentelefoon biedt telefonische tolkhulp aan hulp- en dienstverlenende organisaties onder Vlaamse bevoegdheid in onder andere inburgering, integratie, onderwijs en tewerkstelling.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

Na advies van de inhoudelijk betrokken strategische adviesraden hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat de algemene regels vaststelt waaronder in de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest periodieke plan- en rapporteringsverplichtingen kunnen worden opgelegd aan lokale besturen, kortweg het Planlastendecreet. Bedoeling is een helder decretaal antwoord te geven op de vraag naar minder plan- en rapporteringsverplichtingen voor de lokale en provinciale besturen, zonder de positieve verworvenheden van het planmatig werken onderuit te halen. Dit moet de efficiëntie en effectiviteit van de lokale besturen ten goede komen en ook de interne efficiëntie en effectiviteit bij de Vlaamse overheid verhogen. Het voorontwerp van decreet wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

Na onderhandelingen in de bevoegde sectorcomités wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het Vlaams personeelsstatuut in verband met de jeugdzorgtoelage en de kinderbijslag. Hierdoor worden de betalingsmodaliteiten voor kinderbijslag verankerd in het VPS, naast bepalingen over onder andere de gewaarborgde minimumbezoldiging, arbeidsongevallen en interfederale mobiliteit. Door de wijziging wordt een jeugdzorgtoelage toegekend aan de consulenten van niveau B, tewerkgesteld in een Comité voor Bijzondere Jeugdzorg, een sociale dienst bij de jeugdrechtbank of een regionaal preventieteam. Er wordt ook een decumul ingevoerd van de maaltijdvergoedingen met de maaltijdcheque. Daarnaast zijn er nog een aantal inhoudelijke en technische wijzigingen. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

Het zorgregiebesluit wou komen tot een rechtvaardig opnamebeleid, een betere afstemming van het aanbod op de vraag en een gefundeerde planning van nieuw aanbod binnen de gehandicaptensector. Het legde een aantal concreet uit te werken protocollen en procedures vast rond zorgvraagregistratie, urgentiecodering, zorgbemiddeling en noodsituatie. Na evaluatie blijken de strakke opnameprioriteiten onrealiseerbaar. Ook is er een vraag naar vereenvoudiging en meer collectieve regionale verantwoordelijkheid. Tenslotte vraagt de sector om de functie van contactpersoon zorgregie op te waarderen en financieel te honoreren. Om de processen binnen de zorgregie eenvoudiger te maken, wijzigt de Vlaamse Regering daarom nu, na advies van de Raad van State, definitief het zorgregiebesluit.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering kent voor dit jaar 400.000 euro subsidie toe voor vijf projecten over druggerelateerde problematiek in de Bijzondere Jeugdbijstand.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering kent voor dit jaar zo'n 659.500 euro subsidie toe aan vzw Alba in Schaarbeek voor het organiseren van onthemende projecten en voor het stimuleren en ondersteunen van innovatie.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering kent voor dit jaar 538.000 euro subsidie toe aan drie pedagogische projecten in de Bijzondere Jeugdbijstand.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering kent voor dit jaar zo'n 283.000 euro subsidie toe aan vzw Emmaüs in Mechelen voor het organiseren van het project 'crisisontheming als time out La Strada'.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering kent voor dit jaar zo'n 945.000 euro subsidie toe aan drie proeftuinen voor minderjarige delinquenten: Vereniging Ons Tehuis in Ieper (JEZ11), De Wissel vzw in Leuven (Switch) en De Overstap vzw in Antwerpen(Den Overstap).

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering kent voor dit jaar 350.000 euro subsidie toe aan de vzw Steunpunt Jeugdhulp in Brussel voor het organiseren van het project 'ondersteuning van de bijzondere jeugdbijstand'.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering kent voor dit jaar 394.000 euro subsidie toe aan de vzw Provincialaat der Broeders van Liefde in Gent voor het organiseren van het project 'residentieel kortdurend jongerenprogramma De Sleutel'.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het gewijzigde uitvoeringsbesluit bij het decreet over de zorgverzekering. Zo wordt uitvoering gegeven aan de bepaling dat de jaarlijkse bijdrage na vijf jaar niet meer verschuldigd is als ze door onvoldoende informatie niet kon geïnd worden; en aan de overgangsmaatregel voor personen die overeenkomstig de Europese Verordening niet meer kunnen aansluiten, zoals personen ten laste van uitgaande grensarbeiders. Over dit wijzigingsbesluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over het toekennen van vergunningen en het vaststellen en innen van retributies voor het privatieve gebruik van het openbaar domein van de wegen en waterwegen. Door deze wijziging wordt de vergunningsplicht voor aanwijzingsborden naar instellingen van privaat nut en de daarmee gepaard gaande retributiebetaling afgeschaft. Het gaat om de gele aanwijzingsborden naar onder andere hotels, jeugdherbergen en restaurants. Sinds het decreet over de verkeerstekens is het immers de taak van de wegbeheerder om aanwijzingsborden naar instellingen van privaat nut te plaatsen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

In het kader van de omzetting van de Europese Monitoringrichtlijn stemt de Vlaamse Regering in met twee voorontwerpen van wet en een koninklijk besluit. Het gaat onder meer om de het invoeren van een communautair monitoring- en informatiesysteem voor de zeescheepvaart, het invoeren van een bevoegde instantie en de plannen voor de opvang van schepen die bijstand nodig hebben.

Op voorstel van minister Philippe Muyters en minister Pascal Smet

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit dat een gewestelijke stedenbouwkundige verordening over toegankelijkheid vaststelt. De verordening verplicht het opnemen van de toegankelijkheidsregels voor publieke gebouwen in de procedure voor het bekomen van een bouwvergunning. De wijziging beoogt het verbeteren van een aantal fouten, het duidelijker formuleren van een aantal artikels en het doorvoeren van aanpassingen die de tekst verduidelijken en een eenduidige interpretatie verzekeren, om te komen tot een correcte en zo toegankelijk mogelijke regelgeving.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de beheersovereenkomst 2011-2015 met het Agentschap voor Onderwijscommunicatie. Ze wordt voorgelegd aan het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Sinds 1 januari 2011 wordt de verkeersbelasting geïnd door het IVA Vlaamse Belastingdienst (VLABEL). Dit betekent dat het volume van de door VLABEL te verzenden documenten sterk zal stijgen. In dit kader wijst de Vlaamse Regering de opdracht voor de verzending van de briefwisseling van VLABEL toe aan bpost.

Url: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?NB_Registratiepersoonid=10446&pagename=nieuwsberichten%2FNB_KortBestek%2FKortbestek&cid=1294851547154

De Vlaamse overheid dankt u voor uw interesse.