Ingezonden persbericht


Persbericht Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland

LTO tevreden met wijzigingen
Wet Gewasbeschermingsmiddelen

LTO Nederland is tevreden over de aanpassingen van de Wet Gewasbeschermingsmiddelen en biociden, waartoe de Tweede Kamer gisteravond heeft besloten. De pre-registratietoets op de waterkwaliteit, die Nederland sinds vorig jaar als enige land in Europa hanteerde, is hiermee van de baan. Wijziging van onderdelen van die wet was nodig vanwege de nieuwe toelatingsverordening die per 14 juni a.s. in de Europese Unie van kracht wordt.

Volgens de land- en tuinbouworganisatie zal de waterkwaliteit niet lijden door de gewijzigde wet en de in de Tweede Kamer aangenomen moties en amendementen. De milieubelasting van het oppervlaktewater door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is in ruim tien jaar met ongeveer negentig procent teruggedrongen. Bovendien zijn nu meerdere plannen in uitvoering en lopen tal van projecten om die belasting nog verder te verminderen.

Voorzitter Sjaak Langeslag van de commissie Gewasbescherming van LTO Nederland is optimistisch over toekomstige verbetering van de waterkwaliteit. Hij wijst er op dat Nederland specifiek op water gerichte wetgeving kent, zoals de Wet Verontreiniging Oppervlaktewater. Ook wordt volop gewerkt aan de implementatie van de EU Kaderrichtlijn water. 'De sector zelf staat aan de lat voor verdere verduurzaming en zal die verantwoordelijkheid blijven nemen. Er is geen reden om achterover te leunen, maar te blijven stimuleren om de resterende knelpunten aan te pakken', aldus Langeslag.

Zo is de glastuinbouw bezig om de milieubelasting door gewasbeschermingsmiddelen uit kassen de komende twee jaren verder te verlagen. In het platform duurzame glastuinbouw werken bedrijfsleven, overheid, waterschappen en stichting Natuur en Milieu samen om die belasting aan te pakken.

Voor open teelten zoals de akkerbouw, tuinbouw, bollen- en boomteelt zet LTO daarnaast in op vernieuwing en optimalisering van driftreducerende technieken om daarmee de emissies naar water maar ook naar lucht verder te verminderen. Langeslag is er blij mee, dat de verantwoordelijke staatssecretarissen Bleker (EL&I) en Atsma (IenM) zich achter dit voorstel uit de Tweede Kamer hebben geschaard. Atsma ziet af van nieuwe, verplichte teeltvrije zones. Daarnaast gaat LTO door met nieuwe projecten om geïntegreerde, duurzame gewasbescherming te stimuleren. Langeslag: 'We doen dat samen met de partners in het convenant duurzame gewasbescherming.'

LTO neemt zo een voorschot op het Nationaal Actieplan Duurzaam Gebruik van Gewasbeschermingsmiddelen, dat Nederland eind 2012 aan de Europese Commissie zal aanbieden. De harmonisatie van het gewasbeschermingsbeleid in de EU juicht Langeslag toe: 'Nederland dreigt anders op een zijspoor te belanden in de zonale toelatingsprocedure. We willen immers voorkomen dat we met de innovatie van het middelenpakket achterop raken.'

Datum : 18 februari 2010
Nummer : P3111




Ingezonden persbericht