Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht/Nieuwegein, 18 februari 2011

Tweede Kamerleden bezoeken Longafdeling St. Antonius Ziekenhuis

De Tweede Kamerleden Nine Kooiman, Henk van Gerven (beiden SP) en Eelke van der Veen (PvdA) hebben vrijdag 18 februari jl. een werkbezoek afgelegd aan het St. Antonius Ziekenhuis, locatie Nieuwegein. Tijdens het bezoek stonden chronische longziekten centraal. Er werd een beeld gegeven van de patiëntenzorg van het St. Antonius Ziekenhuis voor mensen met een chronische longziekte. Aan de orde kwamen ondermeer: innovatie en wetenschappelijk onderzoek voor chronische longziekten en samenwerking tussen het ziekenhuis en zorggroepen in de regio om patiënten zo goed mogelijk te behandelen. Bij het werkbezoek waren ook het Astma Fonds en de Long Alliantie Nederland aanwezig.

Het St. Antonius Ziekenhuis behandelt jaarlijks ruim 10.000 nieuwe patiënten met een chronische longziekte. In Nederland hebben ruim één miljoen mensen een chronische longziekte, zoals astma, COPD, longfibrose, pulmonale hypertensie en sarcoïdose. Veel chronische longpatiënten hebben een verminderde kwaliteit van leven. Jaarlijks overlijden circa 23.000 mensen als gevolg van een longaandoening. Bij veel chronische ziekten neemt het aantal sterfgevallen af, bij chronische longaandoeningen is juist sprake van een toename. De verwachting is dat het aantal longpatiënten de komende tien jaar fors gaat toenemen.

In het werkbezoek is aan de orde gekomen hoe het St. Antonius Ziekenhuis omgaat met de toename van het aantal longpatiënten en hoe door innovatie, wetenschappelijk onderzoek en samenwerking met zorggroepen in de regio deze patiëntengroep de best mogelijke zorg krijgen. Een belangrijke innovatie van het St. Antonius Ziekenhuis is bijvoorbeeld de behandeling van sarcoïdose patiënten met infliximab (onderdrukt afweerreacties van het lichaam) en het onderzoek naar de betekenis van longeiwitten in het bloed.

''Een boeiend en instructief werkbezoek. Ik ben onder de indruk van het enthousiasme, de creativiteit en deskundigheid waarmee aan de verbetering van de kwaliteit van de zorg wordt gewerkt'', aldus Eelke van der Veen van de PVDA. Het werkbezoek werd georganiseerd door het St. Antonius Ziekenhuis, Long Alliantie Nederland (LAN) en het Astma Fonds.

De LAN is de federatieve vereniging in Nederland op het gebied van chronische longziekten, met als doel het verbeteren van preventie en zorg voor mensen met een chronische longziekte. Leden van de Long Alliantie Nederland zijn patiëntenverenigingen, beroeps- en brancheverenigingen, bedrijven, fondsen en andere organisaties die zich richten op de preventie en zorg bij chronische longziekten. Meer informatie over de LAN is te vinden op: www.longalliantie.nl.

Het Astma Fonds is de patiëntenvereniging op het gebied van chronische longziekten en is met circa 40.000 leden een van de grootste patiëntenverenigingen in Nederland.



Ingezonden persbericht