Provincie Noord-Brabant

Persbericht

18 februari 2011

'Boomteelt heeft potentie uit te groeien tot drager regio' Drie miljoen voor Treeport Zundert

Om de boomteelt rond Zundert te laten uitgroeien tot een economische drager voor de regio, steekt de provincie drie miljoen euro in het project 'Treeport Zundert'. Nog eens hetzelfde bedrag moet komen van de gemeente en private partners.

Daarmee worden economie, logistiek, scholing en landschap & natuur in dit centrum van de Brabantse boomteelt versterkt. De gezamenlijke inspanningen met onder meer gemeente, Rijk, EU, de Westbrabantse ontwikkelingsmaatschappij REWIN, ROC Prinsentuin en het regionale bedrijfsleven zouden in 2014 moeten leiden tot de bouw van een Boomteelt Business Center (BBC). "De boomteelt rond Zundert is al één van de pijlers van de Brabantse landbouw", zegt gedeputeerde Ruud van Heugten, onder andere verantwoordelijk voor landbouw. "Deze sector heeft de potentie om uit te groeien tot een economische drager van West-Brabant." Van Heugten wijst naast de gunstige geografische ligging tussen de mainports Antwerpen en Rotterdam, op de omvang die de boomteelt rond Zundert nu al heeft, de breedte van het assortiment en de verwevenheid van de sector. "Er liggen hier echt kansen!" Tegelijk waarschuwt hij dat een lange adem nodig is om die daadwerkelijk te grijpen. "Noord-Limburg heeft vele jaren nodig gehad om haar tuinbouwsector uit te laten groeien tot de huidige Greenport Venlo. Maar dat heeft er wel toe geleid dat daar volgend jaar de Floriade plaatsvindt."

Majeure projecten Treeport Zundert is één van de elf Westbrabantse majeure projecten. Dat zijn grote projecten met ten minste regionale uitstraling, waarvoor de provincie extra geld wil uittrekken. Dat geld komt uit het provinciale fonds voor regionale structuurversterking 'Samen Investeren in West-Brabant'.

- EINDE PERSBERICHT -