Gemeente Leeuwarden



Samenwerkende partijen gaan door in Krachtwijk Heechterp-Schieringen tot 2018

De gemeente Leeuwarden en woningcorporaties Elkien en WoonFriesland blijven samenwerken in de Leeuwarder wijk Heechterp-Schieringen ondanks het afschaffen van de Vogelaarheffing door minister Donner in 2011. De Vogelaarheffing is een heffing die aan alle woningcorporaties werd opgelegd ten behoeve van de investeringen in de aandachtswijken. De gemeente Leeuwarden en de woningcorporaties Elkien en WoonFriesland hebben echter besloten tot 2018 een bedrag in de wijk te investeren van tenminste ¤ 4,1 miljooen euro.

Vanaf 2007 werken de partijen vanuit het wijkactieplan samen aan fysieke en sociale projecten in Heechterp-Schieringen. Tot 2018 zal het frontlijnteam in de wijk blijven bestaan. Het frontlijnteam biedt hulpverlening op maat: interdisciplinair, outreachend en vraaggestuurd: 1 gezin, 1 plan, 1 hulpverlener. De frontlijnaanpak van Leeuwarden is een voorbeeld voor andere steden in Nederland en wordt de komende jaren in Leeuwarden ook doorvertaald naar andere wijken in de vorm van sociale wijkteams. Het totale budget tot 2018 voor de sociale aanpak bedraagt ongeveer ¤ 3,2 miljoen euro. Hieronder vallen oook de financiering van de buurtbeheerders, conciërges en projecten op het gebied van bewonersparticipatie.

Woningcorporaties Elkien en WoonFriesland investeerden tot aan 2011 een bedrag van ¤ 11,22 miljoen euro in de wijk aan fysieke verbeteringen. De portiekflats van WoonFriesland aan de Abeelstraat, Berkenstraat, Cederstraat en Dennenstraat zijn opgeknapt. Elkien heeft 111 laagbouwwoningen gerenoveerd en energiezuiniger gemaakt. Bovendien is aan de Acaciastraat een nieuw appartementencomplex verrezen.

Voor de periode tot 2018 is voor fysieke projecten een bedrag van ongeveer ¤ 910.000,- gereserveerd voor planontwikkeling. Daarna zal de uitvoering nog worden gefinancierd. De plannen richten zich op de verbetering van Schieringen-Zuid, het Centrumgebied, de portiekflats en de Eikenflats. De Wilgenflat die al enige tijd leeg stond en het Comeniusgebouw worden voor deze zomer gesloopt. Daarnaast richt de aanpak zich op maatwerk in energieverbruik, het verbeteren van de groenstructuur (Kalverdijkje) en de buurtblokaanpak, waarbij groepen bewoners meedenken over de fysieke maatregelen in hun eigen buurt.

De samenwerkende partijen blijven vanuit het wijkactieplan werken aan de sociale, fysieke en economische stijging van de bewoners in de wijk onder het motto 'Alle bewoners een stap vooruit!' Kijk voor meer info op: www.heechterpschieringen.nl.